ЛАВРОВ: Нова „гвоздена завеса“? Не, то не постоји

LAVROV: Nova „gvozdena zavesa“? Ne, to ne postoji

25 decembra 2017

Ne postoji nova „gvozdena zavesa“ između Rusije i SAD, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik.

– Ne mislim da se termin ’gvozdena zavesa‘ može primeniti na rusko-američke odnose u savremenoj fazi – rekao je Lavrov naglašavajući da postoje problemi u odnosima dveju zemalja i nemotivisane antiruske akcije Sjedinjenih Američkih Država.

Među akcijama Vašingtona usmerenim protiv Moskve, ministar je istakao usvajanje zakona o sankcijama u SAD, situaciju sa ruskom diplomatskom imovinom u SAD, pritisak na ruske diplomate od strane FBI i progon ruskih medija.

– I to je samo deo opširne liste nemotivisanih antiruskih akcija – dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije objasnio je situaciju činjenicom da je u SAS nastao još jedan napad „makartizma“, na koji američko društvo nije razvilo imunitet.

Lavrov je pozvao SAD i Severnu Koreju da započnu pregovore i dodao da je Rusija spremna da olakša te dogovore. Moskva već neko vreme poziva te dve zemlje da razgovaraju kako bi se smanjile tenzije zbog severnokorejskog nuklearnog i raketnog programa, prenosi Rojters.

– Ali, lično sam uveren – kao što je nekad u SAD svima dojadio i prekinuo se „lov na veštice“ koji je organizovao senator Džozef Makarti, tako će u trenutnoj situaciji doći do otrežnjenja, a nakon njega i isceljenja. Mada će vreme biti uzalud izgubljeno – naglasio je Lavrov.

Rusofobična histerija u Vašingtonu dobila je već paranoidan karakter, ona ne dozvoljava da Rusija i SAD krenu u pravcima važnim za njih, a takođe izaziva dodatne tenzije u svetu, dodao je Lavrov.

Moskva ne namerava da intenzivira konfrontaciju sa SAD, ali će odgovarati na agresivne napade, naveo je Lavrov. On je primetio da se, uprkos porastu antiruskog raspoloženja u SAD, ruska strana ponaša pragmatično.

– Odgovaramo na agresivne napade, ali nećemo podsticati sukob. Nastavićemo da dosledno i snažno branimo naše stavove, vraćajući kolege u Vašingtonu ka temeljnim principima na kojima treba da se izgrađuje bilateralni dijalog. Glavni među njima su uzimanje u obzir i poštovanje međusobnih interesa. Bez toga je jednostavno nemoguće poboljšati odnose, niti je verovatno da će uspeti da se efikasno sarađuje u međunarodnim pitanjima – istakao je Lavrov.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Velika Metla says:

    Treba i te kako da postavite gvozdenu zavesu,jer će te se samo tako spasiti od bolesti i zaraza koje dolaze sa zapada! Tako će te sačuvati zdravlje svojeg naroda,u duhovnom,moralnom,ekonomskom i svakom drugom obliku!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *