ЛАВРОВ О МИГРАНТСКОЈ КРИЗИ: Не треба заборавити чијом се кривицом ово све дешава

LAVROV O MIGRANTSKOJ KRIZI: Ne treba zaboraviti čijom se krivicom ovo sve dešava

9 novembra 2021

Migrantsku krizu na belorusko-poljskoj i belorusko-litvanskoj granici treba rešavati uz poštovanje normi međunarodnog prava, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i dodao da ne treba izgubiti iz vida gde su uzroci današnje situacije.„Smatram da rešavanje tih problema treba da se zasniva na maksimalnom poštovanju principa međunarodnog humanitarnog prava. I naravno da se ne zaboravi gde je sve počelo“, rekao je ruski ministar posle susreta sa sekretarom Vatikana za odnose sa drugim državama, arhiepiskopom Polom Ričardom Galagerom.

A uzroci, kako je rekao, leže u politici koju su zapadne zemlje, uključujući zemlje NATO i EU mnogo godina vodile na Bliskom istoku i na severu Afrike, nastojeći da tamo nametnu život po zapadnom modelu.

„Uz sve korake koji se sada razmatraju ne treba zaboraviti gde je sve počelo i čijom krivicom sve sve ovo danas događa“, istakao je Lavrov.

On je predložio Evropskoj uniji da u ovoj situaciji pomogne Belorusiji s migrantima kao što je Turskoj.

„Glavna odgovornost za rešavanje migrantske krize je, naravno, na onima koji su stvorili uslove da se ta kriza rasplamsa. Treba izbegavati dvostruke standarde kada je reč o pitanju prijema izbeglica ili odbijanja prijema“, rekao je on.

Lavrov je dodao da je ne treba imati jedne standarde prema Italiji ili Poljskoj kada se u Briselu diskutuje o tome kako se Varšava i Rim ponašaju prema migrantima koji idu u te zemlje.

„Isto važi i za zemlje iz kojih te izbeglice idu u EU. Njih treba tretirati isto. Juče se u nekim diskusijama govorilo o tome zašto je EU izdvojila sredstva kada su izbeglice išle iz Turske da bi ostali na njenoj teritoriji. Zašto se tako ne može pomoći Belorusima“, upitao je Lavrov i istakao da EU mora da odgovara za svoje reči i postupke.

Migrantska kriza

Podsetimo, Litvanija, Letonija i Poljska u poslednje vreme govore o sve većem broju ilegalnih migranata koje privode na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk je pokretač krize.

Minsk to odlučno demantuje, a beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.

Zbog situacije na granici poljski predsednik je u pograničnim oblastima uveo vanrednu situaciju, a granicu obezbeđuju vojska i policija.

U ponedeljak su migranti na granici pokušavali da pređu na silu.

Oni su pokušali da savladaju bodljikavu žicu, a graničari su upotrebili suzavac. Predstavnik poljske granične straže izjavio je da beloruske snage bezbednosti nisu uputile kolonu od nekoliko hiljada migranata na prelaz sa Poljskom, već ka zelenoj granici.

Zbog situacije sa ilegalnim migrantima koji pokušavaju da iz Belorusije uđu u Poljsku, u Varšavi će se u utorak održati vanredna sednica parlamenta o krizi na granici.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rusofil: Ljubomirov Putinovski says:

    Migrantska kriza je i osmišljena radi Rusije, jer vidimo da je Rusija na kraju cilj svega toga. Hteli su sve da popljačkaju u svetu kao Hitler a onda na kraju da savladaju i Rusiju, to je inače san svih belosvetskih okupatora, do sada su svi oni prošli isto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *