ЛАВРОВ ОДБРУСИО: Нико неће Русији диктирати како да доноси одлуке

LAVROV ODBRUSIO: Niko neće Rusiji diktirati kako da donosi odluke

8 februara 2019

Pokušaji da se Moskva natera da donese određene spoljnopolitičke odluke osuđeni su na propast, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Nije prvi put da je Zapad opsednut sopstvenim prvenstvom, ali ne treba zaboraviti čemu nas je naučila istorija. Niko ne treba ni da sumnja u to da su pokušaji da se Moskva natera da donosi određene spoljnopolitičke odluke osuđeni na propast“, istakao je Lavrov na svečanosti upriličenoj povodom Dana diplomata koji se u Rusiji obeležava 10. februara.Šef ruske diplomatije je podsetio da je još u oktobru 2014. godine njegov prethodnik Jevgenij Primakov istakao da je Rusija pokazala da je zemlja koja štiti nacionalne interese u višepolarnom svetu.

„Sjedinjenim Američkim Državama i njihovim saveznicima to nije po volji, ali takav je objektivni tok istorije“, rekao je Lavrov.

On je naglasio da će Rusija težiti da odnose s Evropskom unijom i SAD gradi na osnovu ravnopravnog dijaloga.

„Što se tiče odnosa sa SAD i Evropskom unijom, Zapada u celini, ne nedostaje nam spremnosti za saradnju u vezi s bilo kojim pitanjem, ali ne na osnovu ultimatuma, nego na osnovu ravnopravnog dijaloga, zasnovanog na uzajamnom poštovanju“, rekao je Lavrov i dodao da su predlozi Rusije u vezi s tom saradnjom odlično poznati.

Šef ruske diplomatije se osvrnuo i na ulogu Rusije u rešavanju krize u Siriji i na jugoistoku Ukrajine.

„Nastavićemo da doprinosimo rešavanju brojnih kriza i sukoba na svetskom nivou, uključujući Siriju, gde su u velikoj meri zahvaljujući Rusiji uništena glavna uporišta terorista i gde je sačuvana državnost“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, sada je na dnevnom redu postizanje stabilnog političkog rešenja na osnovu odluka Kongresa sirijskog nacionalnog dijaloga koji je sazvan u Sočiju još pre više od godinu dana, kao i obnova zemlje i stvaranje uslova za povratak izbeglica.

Kada je reč o situaciji u Donbasu, Lavrov je istakao da će Moskva nastaviti da insistira da se u potpunosti ispune odredbe Minskog sporazuma.

„Tražićemo potpuno i dosledno ispunjavanje Rezolucije Saveta bezbednosti UN, koja je jednoglasno potvrdila minski kompleks mera za rešavanje ukrajinske krize“, naglasio je Lavrov i dodao da će Moskva zahtevati i da kijevske vlasti poštuju međunarodne obaveze Ukrajine u sferi jezičkih, obrazovnih i religioznih prava i sloboda.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. Budi Bog s nama says:

    A, to? Pa to samo Putin.

  2. milorad says:

    sa zapadnom naci alijansom više ne može biti govora o saradnji čak ni ispod stola, rusija je pod napadom i to OTVORENIM napadom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *