ЛАВРОВ ОДГОВОРИО ЗАПАДУ: Ево како ко поступа са демонстрантима

LAVROV ODGOVORIO ZAPADU: Evo kako ko postupa sa demonstrantima

4 februara 2021

U zapadnim zemljama su zakoni i kazne, predviđeni za učešće u neodobrenim protestima, daleko su stroži nego u Rusiji, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

On kaže da zapadni mediji primenjuju dvostruke standarde kada izveštavaju o događajima u Rusiji.Prema rečima Lavrova, policija na Zapadu ima pravo da sprečava bilo kakve proteste koji nisu usaglašeni sa vlastima, o kojima nije bilo obaveštenja ili kojima se, u slučaju da je bilo obaveštenja, krši pravni poredak.

„U Nemačkoj, Francuskoj, Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, ako demonstranti izađu na saobraćajnicu i onemoguće normalno funkcionisanje saobraćaja, njima preti nekoliko godina zatvora, novčana kazna od više hiljada evra i drugo“, rekao je Lavrov novinarima posle susreta sa jordanskim ministrom spoljnih poslova.

Policija se sa njima obračunava daleko surovije nego pripadnici naših snaga bezbednosti, dodao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, histerija Zapada u vezi sa situacijom oko opozicionara Alekseja Navaljnog prevazilazi granice.

„Što se tiče načina na koji na Zapadu izveštavaju o događajima koji se trenutno odvijaju u Rusiji ne samo u vezi s Navaljnim, nego uopšte, ma šta se događalo na Zapadu se predstavlja na specifičan način, rekao bih jednostrano. Histerija koju smo slušali u vezi sa sudskim procesom Navaljnom prevazilazi sve granice“, rekao je ruski ministar.

On je rekao i da način na koji na Zapadu izveštavaju o protestima u Rusiji predstavlja primer duplih standarda.

Kada se izveštava o događajima u Rusiji to se praktično svodi samo na reakaciju policije prema demonstrantima, dok se ponašanje demonstranata ne prikazuje iako je na internetu moguće uveriti se koliko su agresivni bili oni koji su poslednjih dana učestvovali u neodobrenim protestima u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ističe Lavrov.

„A kada zapadni mediji izveštavaju o sličnim događajima u svojim zemljama oni, po pravilu, pokazuju izgrede demonstranata – razbijene izloge, zapaljene automobile, dok se žestoko delovanje policije, kao kada u Americi policijski automobil prelazi preko tela demonstranata koji leže na ulici, ne pokazuje i može se videti samo na društvenim mrežama“, rekao je Lavrov.

Podsetimo Moskovski sud je juče doneo odluku da uslovna kazna Navaljnom bude zamenjena zatvorskom kaznom od tri i po godine.

Sudskom procesu prisustvovali su i predstavnici petnaestak zapadnih ambasada, a vodeće zapadne zemlje su posle izricanja presude momentalno od Rusije tražile da opozicionar bude oslobođen.Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest, mešanje u unutrašnje stvari Rusije, kao i da je Zapad tako sam raskrinkao svoje pokušaje obuzdavanja Rusije.

Navaljni je imao dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

Pošto se nije odazivao na pozive policije on je uhapšen na aerodromu u Moskvi po povratku sa lečenja u Berlinu. Nakon toga njegove pristalice su organizovale neodobrene proteste u Moskvi i drugim ruskim gradovima.

KOMENTARI6 komentara

 1. Rajko says:

  Lavrove ne cinculi i ne uvijaj u celofan, Kaži im prosto jednostavno i narodski da DUVAJU.

 2. persida says:

  Ovaj opet sve radi pogresno. Umesto sto se opravdava trebao je reci: Uskoro cemo poostriti kazne protiv demonstranata na 30 godina zatvora.

  • Ivke says:

   Tako je

 3. Ivke says:

  Sada ste primetili da koriste duple standarde.Prisustvo diplomata u sudu predstavlja politički gest? A sta tu rde i ko ih je pustio?

 4. Za Srbiju says:

  Ovo mi sve više liči na našu situaciju u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *