ЛАВРОВ ОПЛЕО ПО АМЕРИЦИ: „Ко сте ви да критикујете Русију?“

LAVROV OPLEO PO AMERICI: „Ko ste vi da kritikujete Rusiju?“

21 jula 2017

Šef diplomatije Ruske Federacije Sergej Lavrov odreagovao je na najnovije optužbe koje je na račun Kremlja izgovorio šef CIA Majk Pompeo.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne protivi američkim bazama u Siriji, ali da one treba da budu razmeštene na teritoriji te zemlje u skladu sa zakonom.

Lavrov je rekao da je u medijima video informacije o tome da su SAD u Siriji podigle 10 vojnih baza, aludirajući na izveštaj turske agencije Anadolu, koji je izazvao žestoku reakciju Pentagona, ali i paniku zbog nepredvidivih poteza Turaka, kao NATO saveznika SAD-a, upućenog u vojne tajne Alijanse.

„Ne, ne protivim se američkim bazama u Siriji pod uslovom da Amerikanci prekinu svoje nezakonito prisustvo u Sirijskoj Arapskoj Republici. Zbog toga što, za razliku od nas, oni nisu bili pozvani“, rekao je Lavrov u intervjuu za En-Bi-Si njuz.

Ranije je direktor CIA Majk Pompeo izjavio da Rusija pokušava svim sredstvima da napakosti Americi. Osim toga, Moskva je aktivni učesnik u rešavanju situacije u Siriji samo da bi napakostila Vašingtonu, istakao je Pompeo. On je takođe rekao da nema jasne dokaze da Rusija zaista želi da pobedi Islamsku državu u Siriji.

Lavrov je dodao da Pompeove izjave o ruskim vojnim bazama predstavljaju dvostruke standarde.

„Ukoliko je gospodin koji predstavlja zemlju koja je nelegalno osnovala deset baza u Siriji, veoma zabrinut zbog dve baze nastale na osnovu međuvladinih sporazuma, onda nešto nije u redu sa dvostrukim standardima. A da ne spominjemo stotine i stotine američkih vojnih baza širom sveta i oko Rusije“, rekao je Lavrov za En-Bi-Si njuz.

„Ja sam otprilike u isto vreme pročitao da SAD imaju deset baza na teritoriji Sirije, tako da proizilazi da gospodin Pompeo, zapravo, želi iste stvari kao i mi u Siriji, samo nekoliko puta više. I još velika razlika: naše dve baze mi ni od koga ne skrivamo. One su tamo postavljene i funkcionišu na osnovu međudržavnih sporazuma, a njihov zadatak je da pomažu u borbi protiv terorista kojih još uvek tamo ima. Sjedinjene Američke Države svoje baze ne reklamiraju, i to što te baze nemaju pravni osnov, takođe, svima je očigledno“, istakao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, takođe, rekao da je postignut dogovor o osnovnim parametrima stvaranja južne zone deeskalacije u Siriji i da se sada rešavaju ključni detalji koji se odnose na neposredno funkcionisanje zone.

„Proces stvaranja ove zone se nastavlja, osnovni parametri su već dogovoreni. Sada se rešavaju detalji koji se odnose na to kako će ona konkretno funkcionisati da bi se obezbedila kontrola poštovanja režima prekida vatre između vladinih snaga i oružane opozicije, da bi se osigurao nesmetani humanitarni pristup“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, „iskustvo koje se stvara bukvalno pred našim očima i realizuje na stvaranju južne zone deeskalacije uz učešće Rusije, SAD i Jordana, po mom mišljenju, najbolji je dokaz činjenice da kada se bavimo konkretnim stvarima, a ne spekulacijama, možemo postići rezultat“.

„Mislim da će uskoro taj rad biti završen“, dodao je Lavrov.

Zona deeskalacije na jugozapadu Sirije obuhvata oblasti Dera, Kunejtra i Suvejda. Režim prekida vatre stupio je u ovoj zoni na snagu od podneva 9. jula po lokalnom vremenu.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *