LAVROV OPOMINJE NATO: Bolje bi bilo da se pridržavate dogovora, nego što opominjete druge

LAVROV OPOMINJE NATO: Bolje bi bilo da se pridržavate dogovora, nego što opominjete druge

4 aprila 2014

lavrov_1Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov zatražio je od NATO-a da objasni povećanje svog vojnog kontingenta na teritorijama pojedinih istočnoevropskih država i produženi boravak američkih ratnih brodova u vodama Crnog mora.

„Što se tiče planova o jačanju vojnog prisustva snaga NATO-a na teritoriji istočnoevropskih država članica tog saveza, mi nesumnjivo polazimo od toga da u odnosima Rusije i NATO-a postoje određena pravila, uključujući Rimsku deklaraciju i temeljni akt Saveta Rusija–NATO, u skladu sa kojima ne treba da postoji stalno vojno dodatno prisustvo na teritoriji istočnoevropskih država”, prenele su agencije reči Lavrova.

Tokom dvodnevnog zasedanja ministara inostranih poslova zemalja članica NATO-a, posvećenog krizi u Ukrajini, dogovorene su konkretne mere čiji krajnji cilj je vojno jačanje alijanse u regionu i, kako je navedeno, „pomoć Ukrajini da dobije borbeno sposobnu armiju”. Prema rečima generalnog sekretara NATO-a Andersa Foga Rasmusena, alijansa je spremna da u Ukrajinu pošalje mobilne trupe za obuku, koje bi mogle da stignu već naredne nedelje.

NATO otvoreno nudi pomoć privremenoj vladi u Kijevu, i to pred predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore zakazane za 25. maj, ne vodeći računa o tome da je tamošnja politička scena i dalje uzburkana, mada „otvorenih požara” trenutno nema. Takođe, nije izvesno da li će se građani na izborima opredeliti za „zapadni” ili za „istočni” put. Istovremeno, iz Brisela traže od Rusije da smanji brojnost svojih vojnika uz ukrajinske granice, ali i uz granice drugih bivših sovjetskih republika u istočnom delu Evrope.

Američki vazduhoplovni general Filip Bridlav, komandant svih NATO snaga u Evropi, rekao je juče da je procenjeno da ima oko 40.000 ruskih vojnika uz granicu s Ukrajinom, te da su te trupe sposobne da izvrše naredbu za napad u roku od 12 časova.

Uprkos ruskim tvrdnjama kako povlači trupe iz tog područja, general Bridlav tvrdi da još nema očiglednih znakova da bilo kakav značajniji broj vojnika napušta graničnu oblast.

Dok NATO kritikuje gomilanje ruske vojske na granici sa Ukrajinom, s druge strane svoju akciju opisuje kao potez koji je podrška transformisanju ukrajinskih oružanih snaga (koje su trenutno u katastrofalnom stanju) u modernu armiju sposobnu da zaštiti svoju zemlju od spoljne opasnosti.

„Pozivamo Ukrajinu da učestvuje u razvoju vojne moći, uz našu pomoć i u obliku u kojem bi to za nju bilo najefikasnije”, prenela je agencija „Njuz.ru” Rasmusenove reči.

Brisel se već obratio i Bukureštu sa zahtevom za razmeštanje dodatnog broja svojih vojnika i aviona u rumunskoj crnomorskoj bazi „Mihail Kogelničanu”.

Sve to je navelo ruskog ministra Lavrova da pozove na ublažavanje retorike povodom vojnih vežbi koje Rusija održava u Rostovskoj oblasti, preneo je Itar-Tas. On je, takođe, zatražio striktno poštovanje konvencije iz Montrea, kojom se ograničavaju težina i rokovi za boravak vojnih brodova u Crnom moru iz zemalja koje nisu iz crnomorskog regiona.

Lavrov je ukazao da su u poslednje vreme američki vojni brodovi nekoliko puta produžavali period boravka, pri čemu „ne uvek u skladu s pravilima” te konvencije. On je dodao i da će ruski vojnici koji se nalaze na vojnoj vežbi u blizini ukrajinske granice odmah po okončanju manevara biti povučeni u region Samare i druge regione. Uostalom, kako je naveo, o tome je šef ruske države Vladimir Putin telefonski već razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Dok NATO i Rusija pominju brojnost međusobnih trupa u okolini Ukrajine, austrijsko ministarstvo inostranih poslova juče je predložilo da se Ukrajina proglasi nesvrstanom zemljom i kao takva priključi Evropskom privrednom prostoru na istoku.

Prema pisanju bečkog dnevnika „Prese”, šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc već je naložio izradu dokumenata koji bi se bavili sređivanjem stanja u Ukrajini, Austriji veoma bitnoj zbog neposredne geografske blizine i austrijskih investicija u bivšoj sovjetskoj republici. Kako se navodi, pomenuti dokument mogao bi već u petak da bude predstavljen šefovima diplomatija članica EU, na sastanku u Atini.

Lavrov: Ogromna količina dokaza protiv tvrdnji Kijeva

Ministar spoljnih poslova rusije Sergej Lavrov rekao je danas da postoji velika količina dokaza koji demantuju tvrdnje Kijeva da su bivše ukrajinske vlasti u februaru koristile snajpere da bi ubijala demonstrante.Verziju događaja, kakvu je Kijev danas objavio „demantuje velika količina dokaza koji pokazuju suprotno”, rekao je Lavrov, pomenuvši presretnuti telefonski razgovor u kojem šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton razmatra moguću umešanost ukrajinske opozicije u pucnjavu tokom protesta.

„Istina mora biti ustanovljena transparentno i u potpunosti”, istakao je Lavrov, prenosi AFP.

Ranije danas, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov izjavio je danas da je naloge da se „otvara vatra na demonstrante od 18. do 20. februara” tokom nereda u Kijevu, gde je prema zvaničnim podacima poginulo 118 osoba, davao svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, a da su pripadnici specijalne jedinice „Berkut” (Suri orao) odgovorni za smrt 17 osoba u ulici Institutskoj.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *