ЛАВРОВ ОШТАР: Хашки трибунал треба затворити што пре!

ЛАВРОВ ОШТАР: Хашки трибунал треба затворити што пре!

1 априла 2016

lavrov_0_630 4567Русија сматра да је рад Хашког трибунала пристрасан и политички мотивисан због чега позива на његово затварање што пре, рекао је данас шеф дипломатије Русије Сергеј Лавров после разговора са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем, преноси Тас.

Видимо снажну политичку природу и пристрасност у раду Трибунала. Позивамо на његово затварање што пре, поновио је Лавров.

Таква одлука је већ донета, постоји период резидуалног механизма, али би то требало затворити што пре, додао је он.

Лавров је рекао да је било много примера када је Трибунал показао пристрасност „прикривањем осумњичених за ратне злочине који нису Срби“.

Сећам се случаја једног од браће Харадинај, када сам био представник Русије у УН. Интерни документ НАТО је подељен на седници Савета безбедности УН који је тврдио да је он крив за ратне злочине. Чак је била фраза „он ужива у убијању људи“, предочио је Лавров.

Трибунал га је ослободио и НАТО је срамно одбио да преда информацију коју је имао у поседу, додао је он и напоменуо да је велики број других случајева ослобађања несрба, иако су веома озбиљне оптужбе биле изнете против њих.

 

Лавров је подсетио и да је бивши известилац Дик Марти пре пет и по година написао извештај о трговини људских органа, а у ту криминалну мрежу умешани су и људи који су тренутно на високим позицијама у Приштини.

Вук Јеремић, док је био министар спољних послова Србије, поднео је предлог СБ УН у име Србије да се успостави сличан међународни трибунал који би истражио те злочине, рекао је Лавров.

Тада су, напоменуо је он, наши западни партнери категорички били против тога и блокирали су стварање таквог механизма у УН.

То су учиниле исте оне земље које су неколико година касније агресивно тражиле успостављање трибунала за оне који су одговорни за рушење малезијског авиона у Донбасу, рекао је Лавров и указао на дупле стандарде.

Дачић је рекао да се Хашки трибунал претворио у антисрпски суд и да се Београд придружује позивима за његово скоро затварање.

Делимо мишљење Русије да Хашки трибунал треба да буде затворен што је пре могуће. Он није допринео процесу помирења, напротив, свака нова пресуда је допринела томе да се стране свађају ко је више или мање крив, оценио је Дачић.

Коментаришући пресуду Шешељу, Дачић је рекао да је Србима тешко да поверују да Трибунал доноси позитивне одлуке.

Постоје сумње зашто је све то урађено, зашто је било притисака да буду изручени Шешељ и његови сарадници, а на крају су га ослободили, рекао је Дачић.

То је антисрпски суд који осуђује без доказа, закључио је Дачић.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u