ЛАВРОВ ОШТАР: Хашки трибунал треба затворити што пре!

LAVROV OŠTAR: Haški tribunal treba zatvoriti što pre!

1 aprila 2016

lavrov_0_630 4567Rusija smatra da je rad Haškog tribunala pristrasan i politički motivisan zbog čega poziva na njegovo zatvaranje što pre, rekao je danas šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, prenosi Tas.

Vidimo snažnu političku prirodu i pristrasnost u radu Tribunala. Pozivamo na njegovo zatvaranje što pre, ponovio je Lavrov.

Takva odluka je već doneta, postoji period rezidualnog mehanizma, ali bi to trebalo zatvoriti što pre, dodao je on.

Lavrov je rekao da je bilo mnogo primera kada je Tribunal pokazao pristrasnost „prikrivanjem osumnjičenih za ratne zločine koji nisu Srbi“.

Sećam se slučaja jednog od braće Haradinaj, kada sam bio predstavnik Rusije u UN. Interni dokument NATO je podeljen na sednici Saveta bezbednosti UN koji je tvrdio da je on kriv za ratne zločine. Čak je bila fraza „on uživa u ubijanju ljudi“, predočio je Lavrov.

Tribunal ga je oslobodio i NATO je sramno odbio da preda informaciju koju je imao u posedu, dodao je on i napomenuo da je veliki broj drugih slučajeva oslobađanja nesrba, iako su veoma ozbiljne optužbe bile iznete protiv njih.

 

Lavrov je podsetio i da je bivši izvestilac Dik Marti pre pet i po godina napisao izveštaj o trgovini ljudskih organa, a u tu kriminalnu mrežu umešani su i ljudi koji su trenutno na visokim pozicijama u Prištini.

Vuk Jeremić, dok je bio ministar spoljnih poslova Srbije, podneo je predlog SB UN u ime Srbije da se uspostavi sličan međunarodni tribunal koji bi istražio te zločine, rekao je Lavrov.

Tada su, napomenuo je on, naši zapadni partneri kategorički bili protiv toga i blokirali su stvaranje takvog mehanizma u UN.

To su učinile iste one zemlje koje su nekoliko godina kasnije agresivno tražile uspostavljanje tribunala za one koji su odgovorni za rušenje malezijskog aviona u Donbasu, rekao je Lavrov i ukazao na duple standarde.

Dačić je rekao da se Haški tribunal pretvorio u antisrpski sud i da se Beograd pridružuje pozivima za njegovo skoro zatvaranje.

Delimo mišljenje Rusije da Haški tribunal treba da bude zatvoren što je pre moguće. On nije doprineo procesu pomirenja, naprotiv, svaka nova presuda je doprinela tome da se strane svađaju ko je više ili manje kriv, ocenio je Dačić.

Komentarišući presudu Šešelju, Dačić je rekao da je Srbima teško da poveruju da Tribunal donosi pozitivne odluke.

Postoje sumnje zašto je sve to urađeno, zašto je bilo pritisaka da budu izručeni Šešelj i njegovi saradnici, a na kraju su ga oslobodili, rekao je Dačić.

To je antisrpski sud koji osuđuje bez dokaza, zaključio je Dačić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Lavrov! Čovjek zna posao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *