ЛАВРОВ ОТКРИО: Америка прави нову државу!

LAVROV OTKRIO: Amerika pravi novu državu!

13 oktobra 2018

SAD preko svojih sirijskih saveznika nastoje da iskoriste teritoriju istočno od Eufrata da bi stvorile kvazidržavu tamo, izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Neću se složiti s vama u tome da je Idlib poslednja problematična oblast na teritoriji Sirije. Istočno od Eufrata su ogromne teritorije na kojima se događaju apsolutno neprihvatljive stvari. Te teritorije SAD nastoje da iskoriste preko svojih sirijskih saveznika, pre svega Kurda, da bi tamo apsolutno nezakonito stvorile kvazidržavu i čine sve da stvore odgovarajuće uslove za život svojih štićenika“, naveo je Lavrov u intervjuu francuskim medijima.Ruski ministar je naveo da Amerikanci formiraju na toj teritoriji organe vlasti koji bi zamenili legitimne vlasti Sirije, aktivno podržavajući povratak i raseljavanje izbeglica.

„Pritom, na teritorijama koje su pod kontrolom legalne sirijske vlade, ni SAD, ni Francuska, ni druge zapadne zemlje, ne žele da stvore uslove za povratak izbeglica sve dok, kako nam govori Zapad, ne počne politički proces koji uliva poverenje. Pitanje je zbog čega na istočnoj obali reke Eufrat, koju kontrolišu SAD i njihovi lokalni saveznici, ne mora da se čeka početak političkog procesa koji uliva poverenje“, rekao je Lavrov.

On smatra da na toj teritoriji SAD žele da stvore prototip neke nove države, ili će „to opet biti opasna igra s Iračkim Kurdistanom, takozvana ideja ’velikog Kurdistana‘“.

„Ne isključujem mogućnost da SAD u toj oblasti, po pravilu, pokušavaju da održe situaciju u podgrejanom stanju, kako niko ne bi mogao da se smiri. U takvoj mutnoj vodi njima je mnogo lakše da love ribu koju oni žele. To nikada nije vodilo nečemu dobrom“, naglasio je ruski ministar.

KOMENTARI15 komentara

 1. Milica says:

  Uneti još nekoliko komada S-300 i drugih PVO sistema u Siriju i zatim neka Sirija uvede zonu zabranjenih letova nad teritorijom cele države. Jeste to veoma krupan i potencijalno vruć zadatak, ali drugog načina da se američke snage povuku iz Sirije izgleda da nema. Amerika priznaje samo silu. ... Druge mogućnosti su: Američki prenaduvani finansijski balon da eksplodira i još da proradi Jelouston vulkan, a on je kao Djekna. Kad će ne zna se. ... Do juče Amerikanci su hteli da naprave dve nove države na teritoriji Sirije: 1) sirijski Kurdistan istočno od Eufrata ? Manbidž i Tabka 2) druga nešto manja država je bila planirana zajedno za Kunejtru Daru i Suvejdu u jugozapadnoj Siriji. Taj plan je propao kada su Asadove snage u junu i julu ove godine preuzele kontrolu nad Darom i Kunejtrom. PRAVO PITANJE JE ZAŠTO AMERIKANCI NE POVLAČE VELIKU BAZU TANF NASRED JUGA SIRIJE. Da te baze nema Sirija bi za jedan dobar korak bila bliže mogućnosti da preuzme ili oslobodi jugoistočni deo države, mislim na istočni deo pokrajine Deir ez Zor koji zasad drže Kurdi uz američku podršku, a taj deo Sirije je najbogatiji naftom. Ovako kako je bilo dosad da li su Amerikanci planirali da će pruzeti srednji i zapadni deo Sirije zajedno sa glavnim sirijskim naftovodom. Amerikanci preuzimaju teritorije tako što se kobojagi niotkud pojave ISIS teroristi pa onda „spasioci“ Amerikanci njih jure, ali to što oslobode zadržavaju za sebe. Nadam se da ovih nekoliko komada S-300 ne dozvoljavaju da američka avijacija iz Tanfa sada bude aktivna. Time bi inapred bio eliminisan deo igre kad „spasioci“ Amerikanci jure svoju braću teroriste....

  • Vasiljka Dožić says:

   To će biti jevrejska država.!

   • Deda Micko says:

    To samo budale ne umeju da vide, dobro si rekla.

   • Miraš says:

    Upravo uneti kompleksi S-300 i sve ostalo u Siriju veoma dobro štite zapadne delove Sirije koji su i najnaseljeniji (sa najvećim brojem sirijskog stanovništva). Ujedno oni ne dozvoljavaju neko novo širenje države Izrael u skladu sa mapom Velikog Izraela, na uštrb teritorije Sirije. Praktično ne dozvoljavaju širenje Izraela ni na uštrb Libana. Zato ne sumnjam da će Izrael pokušavati da uništi sisteme S-300, ali ne verujem da će imati u tome uspeha. Čak i da nešto od toga unište mogu se doneti novi kompleksi PVO i to u sve večem broju. Najveću grešku na svoju štetu Izrael je napravio kada se potrudio da ruski izvidjački avion bude oboren. ... Sirijske pokrajine Kunejtra(ono što je od nje ostalo nakon otetog Golana 1967 godine),Dara i Suvejda su potpuno slobodne i pod sirijskom kontrolom su od sredine leta ove godine. To je veoma značajno jer od tada nemoguće je od trenutno neoslobodjenih delova Sirije praviti povezanu teritoriju sa Izraelom. Takodje slobodna je pokrajina Damask i baš veći deo pokrajine Homs. Pomenuti region Tanfa je manji i krajnje južni deo pokrajine Homs i on se može povezati sa Izraelom jedino ako počnu da komadaju susednu državu Jordan. Ali upravo uneti kompleksi S-300 smetaće i američkoj bazi u Tanfu te ona je pre na putu da nestane, a sve manje i manje može da bude podloga za širenje izraelske države. Amerikanci jedino još uvek mogu iz ove baze sa juga Sirije da ubacuju teroriste i diverzante (!) u Siriju, ali ni to im neće puno pomoći jer njihova braća teroristi u Siriji su prilično poraženi.

    • Izrael says:

     Polaže prirodno pravo na deo teritorije Jordana, ali pitanje je da li će to istrgovati za nešto treće, recimo u Siriji, jer je tako USrA-i jeftinije.

  • Roy says:

   Jao al se ti nalupa da mi te zao kad vidim sta sve lupas i koliko si neupucena. Jevreji Putin, Lavrov, Medvedev, Surkov i ostali iz vrha Rusije necenikad udariti na Izrael i sve sto rade rade u interesu Velikog Izraela, a nikako u interesu Sirije. Taj smjesni S-300 nikad nece biti upotrebljen protiv Izraela i da ih imaju sto komada u Siriji nikad ih nece ispaliti na izraelsku avijaciju. Asad je isto cionista kao i Erdogan i ostala ekipa. Svi oni rade za Izrael i Vatikan, a ti sad strateguj i prognoziraj i dalje.

   • Miraš says:

    Sam sa sobom i sa istinom si u suprotnosti > "Jevreji Putin, Lavrov, Medvedev, Surkov i ostali iz vrha Rusije nece nikad udariti na Izrael i sve sto rade rade u interesu Velikog Izraela, a NIKAKO u interesu Sirije." Ko je pomogao da budu oslobodjeni ovi dosad oslobodjeni delovi Sirije? Ko je vodio razgovore u okviru Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji? Ko je pružao humanitarnu pomoć Siriji? Ko je branio Siriju diplomatski npr. na SB UN? Ko je adekvatno odgovorio na propagandni rat protiv Sirije? Sirijska SANA sigurno ne bi sama mogla da uradi ovoliko. ... Nemam ništa protiv da Rusija izbegne sukob sa Izraelom i da ne udare na teritoriju ovakve i ovolike države Izrael s tim da Golan smatram sirijskim. Ali sukobi Izrael-Rusija, a posebno Izrael-Iran kada se dese dosad su se odvijali na teritoriji Sirije te prvenstveno treba značajno sprečiti zabraniti, ograničiti njihov broj > zbog Sirije. Ima i Iran S-300 pa što ga dosad nije uneo u Siriju da zaštiti svoje snage i to koje su najčešće napadane??? Očigledno je da postoji neki drugi logičan odgovor koji je tebi nedostižan. Nakon direktnog udara na Izrael režirali bi nove i ko zna kakve sukobe na teritoriji Sirije, a Rusija i Iran dobili bi još ekonomskih sankcija. To nije sve. Još i ovo > zbog eventualnih direktnih udara na Izrael značajno bi se smanjile šanse da američke trupe napuste bar bazu Tanf na jugu Homsa.

 2. Hruscov says:

  Kao i velika albanija.

 3. Zoran says:

  Samo vi Rusi filozofirajte dok drugi rade.

  • test01 says:

   Upravo tako - od price nema nista, Cak i Englezi imaju idiom koja kaze "talk is cheap" (u prevodu, reci su jeftime ili ne znace nista bez akcije).

   • Nina says:

    Jeste tako je Lavrov se ponavlja, ali izgleda da današnjim Francuzima treba više puta ponoviti da bi nešto upamtili i shvatili, izjava je data za francuske medije. francuski vojnici učestvuju zajedno sa Amerikancima u kontroli tog područja gde se pravi nova država na teritoriji Sirije, a da li to rade za račun običnih Francuza. Sutra ako neko od njih stigne u plastičnoj kesi neka se zahvale svom Makronu i državi SAD.

 4. Kulak says:

  Ameri rade ovo,Ameri rade ono.Daj za početak i vi Rusi napravite nešto bitno.Pomozite Rusima u Harkovu i Odesi da se oslobode banderovske okupacije i priznajte Novorusiju.

  • Nina says:

   Uspori. Bandera je posle drugog svetskog rata sedeo u Berlinu i saradjivao sa britanskim tajnim službama da bi iz Nemačke komandovao sa UPA (ukrajinska ustanička armija) i godinama izazivao sukobe u Ukrajini. Ovih godina Bandera je prilično uznapredovao te sada je u Kijevu, (zapravo njega sad zamenjuju, nasledili su ga Porošenko i ostali), on ima i vlast u Kijevu i u većem delu Ukrajine i medjunarodno priznanje. Ovo je daleko opasnije nego u periodu 1945-1954. U tom delu sveta tj. u državi Ukrajini nisu sami Ukrajinci i Rusi. Nije u pitanju samo odnos ta dva naroda unutar Ukrajine, niti je reč samo o pomerenim odnosima izmedju Ukrajine i Rusije na čijem popravljanju i normalizovanju treba raditi. Tamo u Ukrajini prisutni su SAD i EU i još je u primeni taj stari banderovski projekat koji je sada još veći, a istovremeno narod zaludjuju sa zapadnim vrednostima i pričama o blagostanju. Narod u većini treba da stekne kritičnije mišljenje te da bolje prepoznaje laži, obmane i prevare; bez toga nema promene na bolje! Gde je sada njihova svest? Pretpostavimo da Rusi su već krenuli da pomažu Harkovu i Odesi kao što ste napisali tada da li bi u celoj Ukrajini krenuo još veći gradjanski rat, da li bi stizale vesti o još većim sukobima nego dosad? To je ozbiljan rizik i potencijalno baš veliki problem. Amerikancima je baš svejedno koliko bi ljudi u Ukrajini poginulo ili bespotrebno okrvavilo ruke. Čak odgovara im da toga bude ŠTO VIŠE, a za sve bi nastojali da optuže Rusiju. Zapadu baš treba krivica Rusije kao propaganda protiv Rusije i demonizacija Rusije, treba im RUSKI BAUK jer Rusija je glavni cilj, nju hoće da napadnu i osvoje. U pogledu naroda u Ukrajini, čak mislim da ih procenjuju kao budale podesne za manipulaciju i da su zgodni da budu lake žrtve tj. topovsko meso. Odgovara im što ginuli bi Ukrajinci-Sloveni a ne pripadnici njihove uzvišene zapadne civilizacije; tako svuda po svetu rade. Rizično je da se direktno upliće Rusija dok god je većina naroda slepa i nedovoljno svesna. Ja ne smatram da je Ukrajina dovoljno progledala i da je sada svest u u Ukrajini značajno porasla. Nije taj čas.

 5. Velika Metla says:

  Šta "amerika" pravi znamo svi,nego se postavlja mnogo važnije pitanje "zašto vi i ostali svet to ne sprečite"? Dokle više s informacijama o tome šta amerika radi? Meni ne trebaju te i takve informacije,iz prostog razloga to što amerika pravi neku novu državu,novog slugu,nije prvi put!

 6. slobo says:

  Samo vi Rusi otkrivajte ono sto svi vide I znaju .Koja ste vi prdimahovina .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *