LAVROV OTKRIO SUKOBE U VLADI SAD: Keri mi je rekao da ne obraćam pažnju na Obamu

LAVROV OTKRIO SUKOBE U VLADI SAD: Keri mi je rekao da ne obraćam pažnju na Obamu

19 novembra 2014

kerry-and-lavrovŠef riske diplomatije Sergej Lavrov otkrio je da mu je američki kolega, Džon Keri, posavetovao da ne obraća pažnju na izjavu Baraka Obame u kojoj je Rusiju stavio u „isto društvo“ sa terorizmom i virusom Ebola.

„Nedavno sam pitao Džona Kerija šta takvo svrstavanje znači. On mi je na to rekao: „Ne obraćaj pažnju“. Ali, ako je to što Obama govori uistinu ozbiljno – onda je to, naravno, za žaljenje“ – rekao je Lavrov poslanicima u Državnoj Dumi za vreme „vladinog sata“.

Ruski ministar nije sakrio da mu je Keri to rekao u vreme kada su Amerikanci hteli da se dogovore o „usaglašenom pristupu iranskom atomskom programu i o situaciji na Korejskom poluostrvu“.

Imajući u vidu držanje SAD u toj prilici i povodom ukrajinske krize, Lavrov je ocenio:

„Nema solidnosti u potrošačkom odnosu tako velike i moćne sile prema partnerima: gde ste mi potrebni – pomagajte, a gde želim da vas kaznim – ima da slušate“.

Lavrov je upozorio da je odluka Kijeva da ceo Donbas liši penzija, koje su njegovi stanovnici zaradili u Ukrajini, najverovatnije najava nove vojne invazije.

Lavrov je „zavrtanje penzija“ okvalifikovao i kao „uzimanje kursa na socijalno-ekonomsko davljenje Donbasa“.

Ruski lider Vladimir Putin prethodno je ocenio da se radi o ekonomskoj blokadi Donbasa i poručio Petru Porošenku da je time napravio „veliku grešku“, naglasivši da Rusija nije prekidala finansiranje Čečenije ni dok je u njoj trajao rat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *