ЛАВРОВ ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИО РАТ У СИРИЈИ: „Ово је био договор Русије и Америке пре рата“

LAVROV OTKRIO ZAŠTO JE IZBIO RAT U SIRIJI: „Ovo je bio dogovor Rusije i Amerike pre rata“

12 novembra 2019

Rusija i SAD su još 2013. godine bile blizu dogovora po pitanju Sirije, ali su pregovori propali zbog toga što Vašington nije želeo da razgraniči terorističku organizaciju Al Nusra i političku opoziciju u Siriji, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Želeo bih da vas podsetim da pre stvaranja „astanskog formata“ (za rešavanje situacije u Siriji) krajem 2015. godine nije postojao dijalog između vlade i realne opozicije (Sirije). Jedinu opoziciju, koju je u to vreme pripremio Zapad, činili su imigranti koji su živeli u Istanbulu, Rijadu, Evropi i SAD“, rekao je Lavrov na drugom Pariskom forumu o miru.On je takođe podsetio da je Rusija pre toga, 2013. godine, bila veoma blizu dogovora sa SAD po pitanju rešavanja sirijske krize.

„Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili“, dodao je Lavrov.

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture. Formiran je ustavni komitet kome se priključila i opozicija. Prvo zasedanje komiteta održano je 30. oktobra u Ženevi.

KOMENTARI5 komentara

 1. Miraš says:

  Zlo i naopako za Amerikance bilo je da razdvoje Al Nusru od opozicije u Siriji, a i tu opoziciju su takodje naoružavali Amerikanci. Demokratija je bila samo maska, a celo vreme cilj im je potpuno slamanje Sirijaca i preuzimanje države Sirije. "Diktaturo baš si mi mrska reče demokratija i glavu joj smrska". To je formula za porobljavanje i pljačkanje drugih zemalja koju Amerikanci koriste decenijama.

 2. Miraš says:

  Zlo i naopako za Amerikance, kažem zato što takva nakaradna demokratija nije mogla proći još i u Siriji te su njihova osvajanja Sirije, drugih država Bliskog istoka i celog sveta ovim zaustavljena.

 3. Velika Metla says:

  „Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili“, dodao je Lavrov. Koliko su ovi Rusi naivni pa to nije normalno. Opet su hteli da zabrane da sirijski avioni ne lete iznad sirijskog neba,kao što su zabranili da libijski avioni ne lete iznad libijskog neba kad je bio Gadafi presednik. Užas od naivnosti. Ili je IPAK nešto "drugo" u pitanju kod Rusa?

  • Miraš says:

   O pokušaju tog dogovora radilo se još 2013 godine da bi zatim Islamska država stupila na scenu zauzimajući iz Iraka delove teritorije Sirije.

  • Miraš says:

   Sada iz Iraka Siriju (istočne teritorije) direktno okupiraju Amerikanci, a ne više Islamska država koja je takodje bila projekat SAD i njihovih bliskoistočnih saveznika. Sadašnjim zadržavanjem u Siriji Amerikanci se samo još više blamiraju, celo vreme ratuje se u interesu multinacionalnih kompanija koje se bave naftom i gasom, a sve ostalo je veliki maskenbal. ISIS je u Siriji najviše ratovao tamo gde su nalazišta nafte i gde su putevi naftovoda i budućih gasovoda (katarski, izraelski).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *