ЛАВРОВ ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИО РАТ У СИРИЈИ: „Ово је био договор Русије и Америке пре рата“

ЛАВРОВ ОТКРИО ЗАШТО ЈЕ ИЗБИО РАТ У СИРИЈИ: „Ово је био договор Русије и Америке пре рата“

12 новембра 2019

Русија и САД су још 2013. године биле близу договора по питању Сирије, али су преговори пропали због тога што Вашингтон није желео да разграничи терористичку организацију Ал Нусра и политичку опозицију у Сирији, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Желео бих да вас подсетим да пре стварања „астанског формата“ (за решавање ситуације у Сирији) крајем 2015. године није постојао дијалог између владе и реалне опозиције (Сирије). Једину опозицију, коју је у то време припремио Запад, чинили су имигранти који су живели у Истанбулу, Ријаду, Европи и САД“, рекао је Лавров на другом Париском форуму о миру.Он је такође подсетио да је Русија пре тога, 2013. године, била веома близу договора са САД по питању решавања сиријске кризе.

„Споразум који смо припремили са бившим државним секретаром САД Џоном Керијем, који је била усвојила сиријска влада, односио се на то да владина авијација уопште неће изводити летове, као и да све операције Америчког ратног ваздухопловства и Ваздушно-космичких снага Русије морају бити договорене са њима. Другим речима, Русија и САД су имале вето на акције једни других у Сирији. Једини услов за ступање тог споразума на снагу био је да САД одвоје опозицију од терориста Ал Нусра. Они то никада нису учинили“, додао је Лавров.

У Сирији од 2011. године траје оружани сукоб. Русија, Иран и Турска, земље-гаранти примирја, активно су се укључиле у решавање кризе. За то време, Сирија је успела да скоро потпуно порази терористе, да започне политичко решавање кризе, враћање избеглица и обнављање порушене војне инфраструктуре. Формиран је уставни комитет коме се прикључила и опозиција. Прво заседање комитета одржано је 30. октобра у Женеви.

KOMENTARI5 коментара

 1. Miraš says:

  Zlo i naopako za Amerikance bilo je da razdvoje Al Nusru od opozicije u Siriji, a i tu opoziciju su takodje naoružavali Amerikanci. Demokratija je bila samo maska, a celo vreme cilj im je potpuno slamanje Sirijaca i preuzimanje države Sirije. "Diktaturo baš si mi mrska reče demokratija i glavu joj smrska". To je formula za porobljavanje i pljačkanje drugih zemalja koju Amerikanci koriste decenijama.

 2. Miraš says:

  Zlo i naopako za Amerikance, kažem zato što takva nakaradna demokratija nije mogla proći još i u Siriji te su njihova osvajanja Sirije, drugih država Bliskog istoka i celog sveta ovim zaustavljena.

 3. Velika Metla says:

  „Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jedni drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili“, dodao je Lavrov. Колико су ови Руси наивни па то није нормално. Опет су хтели да забране да сиријски авиони не лете изнад сиријског неба,као што су забранили да либијски авиони не лете изнад либијског неба кад је био Гадафи преседник. Ужас од наивности. Или је ИПАК нешто "друго" у питању код Руса?

  • Miraš says:

   O pokušaju tog dogovora radilo se još 2013 godine da bi zatim Islamska država stupila na scenu zauzimajući iz Iraka delove teritorije Sirije.

  • Miraš says:

   Sada iz Iraka Siriju (istočne teritorije) direktno okupiraju Amerikanci, a ne više Islamska država koja je takodje bila projekat SAD i njihovih bliskoistočnih saveznika. Sadašnjim zadržavanjem u Siriji Amerikanci se samo još više blamiraju, celo vreme ratuje se u interesu multinacionalnih kompanija koje se bave naftom i gasom, a sve ostalo je veliki maskenbal. ISIS je u Siriji najviše ratovao tamo gde su nalazišta nafte i gde su putevi naftovoda i budućih gasovoda (katarski, izraelski).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u