ЛАВРОВ открива ТАЈНИ ЦИЉ Американаца у Сирији: То им НИКАДА НЕЋЕМО дозволити!

LAVROV otkriva TAJNI CILJ Amerikanaca u Siriji: To im NIKADA NEĆEMO dozvoliti!

14 oktobra 2018

SAD preko svojih saveznika žele da iskoriste teritoriju istočno od Eufrata da bi tamo stvorile kvazi-državu, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On se nije složio da je Idlib poslednja problematična oblast u Siriji.– Istočno od Eufrata postoje ogromne teritorije na kojima se događaju apsolutno neprihvatljive stvari. Tu teritoriju SAD pokušavaju da iskoriste preko svojih saveznika, naročito Kurda, da stvore kvazi-državu i tamo rade sve kako bi to stvorili – rekao je Lavrov.

Napomenuo je da Amerikanci tamo stvaraju alternativne vlasti, olakšavajući povratak i preselenje izbeglica.

– Ovo je sve uprkos činjenici da na teritorijama koje su pod kontrolom legitimne sirijske vlade, ni Sjedinjene Države, ni Francuska, ni druge zapadne zemlje ne žele da stvore uslove za povratak izbeglica, kako navodi Zapad – dok ne počne kredibilan politički proces. Pitanje je zašto na istočnoj obali reke Eufrat, koju kontrolišu Sjedinjene Države i njihovi lokalni saradnici, ne mora da se čeka do početka verodostojnog političkog procesa – rekao je ministar.

Na tim teritorijama, Lavrov veruje, Sjedinjene Države žele da stvore teritoriju koja će biti prototip neke nove države „ili će opet biti igra sa iračkim Kurdistanom, takozvanom idejom o „velikom Kurdistanu“.

– Ne isključujem da Sjedinjene Države u ovoj oblasti, pokušavaju da održe situaciju u tako zagrejanom stanju, tako da se niko ne može smiriti. U takvoj mutnoj vodi mnogo je lakše da uhvatite ribu koju želite. To nikada nije izašlo na dobro – zaključio je Lavrov.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  Pa ako su neprihvatljive što onda dozvoljavate da se dešavaju? JLZ !

 2. Miraš says:

  Tokom ove godine predstavnci Kurda su jedno vreme pregovarali sa Damaskom o političkim rešenjima sa ciljem da se blagovremeno pronadju mirna rešenja Dosad nije bilo značajnih sirijsko-kurdskih sukoba te kretanje u pregovore ne predstavlja im problem. Naravno tokom tih pregovora bilo je i reči o opstanku cele Sirije. Mnogi su sumnjali što se kasnije ispostavilo tačno koliko je to bilo iskreno sa kurdske strane. Izgleda da pravi cilj kurdske strane bio je da skretanjem ka Damasku samo da poprave i učvrste svoje pozicije kod gazda Amerikanaca u odnosu na Tursku, a u pogledu turskog mešanja na severu Sirije i turskih namera da preuzmu Manbidž pod svoju kontrolu. Sada se situacija promenila te kurdske snage sve više napadaju i ubijaju arapske vojnike vojnike SAA, posebno u dve izolovane enklave u pokrajini Hasaka, itd.Ni Turska nije ušla u Manbidž kako je ranije planirala i čak imala je neki dogovor sa SAD o tome koji nije zaživeo. Dakle Kurdi su postigli šta su hteli popravili su pozicije kod svojih američkih gazda. Istovremeno Aerikanci su postigli šta su hteli otupeli su oštricu Turske i dalje su Kurdi pod njihovom kontrolom. Čak dobili su u vremenu jer dok su Kurdi kobojagi pregovarali sa Damaskom ovamo su Amerikanci radili na svojim ciljevima.

 3. Deda Micko says:

  Lavrov je kreten koji samo bulazni, Jeljcinov covek koga je Putin (takodje Jeljicinov potrcko) morao da prihvati. Poznat je da samo lupeta a da njegove reci nemaju nikakvog efekta.

 4. Miraš says:

  Moguće je imajući u vidu te promene na terenu da Lavrov ima potrebu da ovo ponovi. ... Takodje ona najava da posle 4 komada unetih S-300 u Siriju, kasnije će uneti još ukupno do 12 takvih kompleksa jasno je da vodi ka zatvaranju celog neba Sirije. Amerikanci neka razmišljaju koliko dugo će još moći da se zadrže u Siriji. Razmišljaće o uništenju S-300 koji je kostur celokupnog integrisanog sirijskog PVO sistema ali s druge strane ne verujem da će Rusija biti nespremna i to dozvoliti jer to bi bio značajan udar na ugled Rusije u svetu, posebno u vojnoj oblasti. Na sirijskoj klackalici s jedne strane je kolika može biti vojna moć Rusije u Siriji ako se ona još uveća, a s druge strane je na sličan način vojna moć SAD. Ako Amerikanci procene da su ruski odbrambeni sistemi jači onda u SAD treba blagovremeno da koriguju svoje političke odluke jer ni njima ne odgovara da bude načet ugled SAD u svetu, najpre vojni pa onda i sve ostalo. U ringu Sirije su dve velike vojne sile već duže vreme. MEDA tek sad malo ozbiljnije pokazuje svoje mišiće da budu vidni onoj drugoj strani i kaže mogu i puno više da ih napumpam. Druga strana snima i procenjuje snagu tih mišića i koliko bi to oni mogli biti još snažniji. Spram te procene "moćni" političari u Beloj kući će doneti odluke. Lavrov im sugeriše u kom pravcu da razmišljaju.

  • Deda Micko says:

   Ma sta Lavrov ima kome da sugerise, on samo bulazni, niko se ne osvrce na ono sto govori, njegove reci nemaju tezinu, tezinu ima samo motka, ali Rusi ne smeju da je iskoriste jer im je dodeljena funkcija da brane Izrael, sve drugo je samo teatar.

   • Miraš says:

    Baš Lavrov je krajem septembra rekao, mislim baš na SB UN, nešto u smislu da ako svetske sile neće da delaju na osnovu medjunarodnog prava da ruska politika biće slušana na osnovu njene vojne moći. Ruskoj politici daje i daće snagu njena vojna moć.

    • Miraš says:

     .... na zasedanju Generalne skupštine UN prošlog meseca, a Sergej Lavrov je bio najviši predstavnik Rusije na tom zasedanju...

 5. NIKOLA says:

  kurda u siriji ima nesto oko milion i ako pokusavaju drzavu n e verujem sirijska vojska ima legitimno pravo cistiti one kurde koje ne zele ziveti u siriji od 24 miliona s iranskom vojskom i ruskom isrijska vojska ne sme dati ni jedan deo svoje zemlje nek nato cepa svoje amerika ih ima 55 pa nek daje svakoj drzavi samostalnost drugo sirija nece nikad ni s rusima pregovarati o cepanju svoje zemlje ovo su nato propagande price

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *