LAVROV POGODIO U CENTAR: Izvinjavamo se što se naša država nalazi usred vaših vojnih baza

LAVROV POGODIO U CENTAR: Izvinjavamo se što se naša država nalazi usred vaših vojnih baza

21 oktobra 2014

481470_lavrov-ap_fU hrabrom i brilijantnom govoru pred Generalnom skupštinom UN 27. septembra 2014. godine, ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, skinuo je zamagljeni veo koji karakterišu silni govori u UN i izrazio oštru osudu zapadnjačkog imperijalizma, koji se najtačnije može opisati kao globalna krađa.

Lavrov je u ime Ruske federacije implicitno upozorio da SAD/NATO reskiraju globalni rat u svojoj kampanji da se dokopaju i dominiraju velikim teritorijama, dok su neumitno i nemilosrdno odlučni na osvajanje i potčinjavanje Rusije, kao da ništa nisu naučili iz istorije u kojoj je Napoleonov pokušaj osvajanja Rusije doveo do pada Napoleonove Francuske i u kojoj je Hitlerov pokušaj da potčini Rusiju rezultovao padom Trećeg Rajha.

Možda ovaj treći pokušaj osvajanja Rusije bude katalizator koji će dovesti do konačnog pada kapitalizma, ekonomskog sistema koji se skoro u potpunosti zasniva na imperijalizmu i koji prolazi kroz krajnju krizu.

Lavrov je izjavio:

„Zapadni savez kojim predvode SAD, a koji se oslikava kao šampion demokratije i vladavine zakona o ljudskim pravima u pojedinim državama, deluje sa potpuno suprotnih položaja u međunarodnoj areni, odbacujući demokratski princip suverene jednakosti država ugrađen u Povelju UN i pokušavajući da odluči za sve šta je dobro a šta loše“.

„Održivost međunarodnog sistema je ozbiljno potresena nakon NATO bombardovanja Jugoslavije, intervencije u Iraku, napadu protiv Libije i neuspehom u Avganistanu. Samo uz intenzivne diplomatske napore je takva agresija protiv Sirije sprečena 2013. godine. Stiče se utisak da je cilj raznoraznih ‘obojenih revolucija’ i drugih projekata da se promene režimi i izazovu haos i nestabilnost“.

„Sada je Ukrajina žrtva te arogantne politike. SAD i EU su podržale prevrat u Ukrajini i našle opravdanje za bilo kakve činove samoproklamovane Kijevske vlasti koje su se borile za nasilno suzbijanje dela ukrajinskog naroda koji se usprotivio pokušajima da se uvede antiustavni način života u celoj državi i koji je želeo da brani svoje pravo na nativni jezik, kulturu i istoriju.

Upravo je taj agresivni pristup prinudio stanovništvo Krima da uzme sudbinu u svoje ruke i napravi izbor u svrhu samoodržanja. To je bio potpuno slobodan izbor, bez obzira šta su izmislili oni koji su odgovorni za unutrašnje konflikte u Ukrajini“.

„Pokušaji da se izvrne istina i sakriju činjenice su obeležili sve stadijume ukrajinske krize. Ništa nije učinjeno da se pronađu i zakonski gone oni koji su odgovorni za krvave događaje u februaru u Majdanu i masivne ljudske žrtve u Odesi, Maripolju i drugim regionima Ukrajine“.

U totalnom nepoštovanju za istinu i međunarodni zakon, eskalacija Kijeva po pitanju ukrajinske krize je neumorno pripremana kao konačni čin obmane, dok ukrajinski predsednik Porošenko preuzima vojne poluge, preteći opstanku Rusije i opstanku svoje sopstvene bankrotirane države, pričajući o ratu sa Rusijom.

Ministar Lavrov je dalje izjavio:

„Pustite me da se prisetim nedavne istorije. Kao uslova za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Sovjetskim savetom 1933. godine, vlada SAD je zahtevala od Moskve da garantuje da se neće mešati u domaće afere SAD i da se obaveže da neće preduzimati nikakve akcije u cilju menjanja političkog ili društvenog poretka u Americi.

U to vreme se Vašington plašio virusa revolucije i zato je zahtevao gorepomenute garancije. Možda ima smisla da se vratimo na ovu temu i reprodukujemo taj zahtev vlade SAD na univerzalnom nivou. Zar ne bi Generalna skupština trebalo da usvoji deklaraciju o neprihvatljivosti mešanja u domaće afere suverenih država i nepriznavanje prevrata kao metode menjanja vlasti? Došlo je vreme da se pokušaji nezakonitog pritiska na neke države od strane drugih potpuno isključe iz međunarodne interakcije.

Beznačajna i kontraproduktivna priroda unilateralnih sankcija je očigledna ako se uzme za primer američka blokada Kube“.

„Politika ultimatuma i filozofije vrhovne vlasti i dominacija ne spadaju u zahteve 21. veka i protive se objektivnom procesu razvoja policentričnog i demokratskog svetskog poretka“.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI6 komentara

 1. zelengorac Vilo says:

  Govor je izvanredan i hvala sto ste preneli ovaj deo Bilo je jos "diplomatskog obavestavanja" narocito oko 1933 god i straha od "revolucionarnog romantizma" Sada to zovu "proljecima" Mislim da Amerika malo shvaca,jer u njihovom bicu traje jos ona trka kao kod osvajanja i naseljavanja kontinenta,dokle stigne i pobode zastavicu - dotle je njegovo.Posebno me odusevio gosp Lavrov,o blagom naglasavanju POTREBE ZA DORADOM OUN;zatim Kuba ,ex YU itd Jedan glavni problem sto Amerika "demonstrira hladnokrvnost svih kritika" koju je crpila iz dosadasnje moci Samo da proradi novi monetarni sistem BRINKS. Oni su se prevarili jos u vreme Maove "kulturne revolucije" sto nisu ozbiljno shvacali Sve sto ima tehnoloski na zapadu ima Kina.Rusija ima bogastvo i tu je kraj DOMINACIJE DOLARA.JOS bih zavrsio da nisu shvatili "Boj SE ONOG ko' JE VIKO SA VELIKIM MRETI JADOM!" To vreme neumoljivo dolazi

 2. Mare says:

  Mislim da je Lavrov zaista napokon nazvao stvari svojim imenom i iso tako poslao poruku celom zapadu da je vrlo moguce da se mogu revolucije i kod njih izazivati. Rusija je svesna da je njeno bogatstvo zapravo meta zapada, ali zapad nije svestan da ce morati mnogi da nestanu sa lica zemlje da bi se tog bogatstva docepali

 3. Za Srbiju says:

  Najveći gospodin i diplomata u svetu politike. Jedini je problem što nema sa kim da razgovara.

 4. Zapadnjak says:

  Za zelengorac.Ili, "Boj se onog ko je viko na lipovu krstu mrijeti"!

 5. Dragan says:

  Amerika i EU nisu naučili da slušaju i drugo mišljenje,nego se u svemu ponašaju arogantno.Arogancija nikad nikome nije donijela ništa dobro.

 6. Ristoman says:

  Pokushala je ta finansiski propala kapitalistichka USA sa Kinom nije uspela, pokushala je sa Severnom Koreom koja je pokazala zube i nije uspela sada pokushava preko instalirane fashiste u Ukraini ali Rusija sa Putinom preko Lavrova kazhe NJET. Teshko se mogu ubediti te globalistichke kapitalistichke egoistichke gamadi koji se shtite sa militaristichkim NATO. Treba Rusija opet da napravi savez kao protiv tezha za NATO. Dosta je bilo nevinih zhrtava pobijenih izmishljotinom rechi "kolateralna shteta" kao opravdanje za genocid od strane te vojne alijanse. BRAVO ZA PUTIN I LAVROV

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *