ЛАВРОВ: Погоршава се ситуација у Авганистану, ако буде потребе ангажоваћемо базу у Таџикистану

LAVROV: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu

7 jula 2021

Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršava, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da zaštiti saveznike u ODKB od potencijalnih pretnji, uključujući angažovanje svoje baze na granici Tadžikistana i Avganistana.„Učinićemo sve, što između ostalog obuhvata angažovanje naše vojne baze na granici Tadžikistana i Avganistana, da bismo sprečili bilo kakve pokušaje agresije prema našim saveznicima“, rekao je Lavrov tokom posete Laosu.

Kako je dodao, Rusija pomno prati situaciju u Avganistanu. On je rekao i da je predsednik Rusije Vladimir Putin ovih dana telefonom razgovarao sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana, a u kontaktu je i sa liderima drugih centralnoazijskih država.

„Obaveze u okviru ODKB ostaju na snazi u potpunosti“, dodao je ministar.

Predstavnici Sekretarijata ODKB su juče posetili deo granice kako bi procenili situaciju i izvestiće Stalni savet organizacije.

Podsetimo, u Avganistanu traju sukobi vladinih snaga i talibana koji su zauzeli značajan deo teritorija u seoskih oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove.

Nestabilnost u zemlji je u porastu posebno s obzirom na to da je Vašington obećao da će do 11. septembra povući sve svoje vojnike.

Vašington i talibani su prošle godine potpisali u Dohi prvi mirovni sporazum u poslednjih 18 godina koji predviđa povlačenje stranih snaga, razmenu zarobljenika i početak dijaloga između snaga u Avganistanu.

KOMENTARIJedan komentar

  1. persida says:

    Pa, da, masoncina Lavrov ce stititi zapadne interese. Ameri se povukli, a sad ce Rusi braniti azmericke interese. Za povracanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *