LAVROV: Porošenkov plan je da narod na jugoistoku položi oružje pa da ih oni poubijaju

LAVROV: Porošenkov plan je da narod na jugoistoku položi oružje pa da ih oni poubijaju

1 septembra 2014

183338833 LavrovSergej Lavrov potvrdio da neće biti vojne intervencija Rusije u Ukrajini ali da se ukrajinska vojska mora povući s položaja s kojih može da gađa civilne ciljeve.

„Računam veoma na pregovore zakazane za danas, pre svega fokusirajući se na sporazum o hitnom i bezuslovnom primirju“, rekao je ruski ministar inostranih poslova povodom sastanka trilateralne Kontakt-grupe u Minsku kojoj će prisustvovati predstavnici Ukrajine, OEBS-a, Rusije i, verovatno, proruskih snaga sa ukrajinskog istoka.

Lavrov je potvrdio da, što se tiče Rusije vojne intervencije u Ukrajini, nje neće biti i da je Moskva „isključivo za mirno rešavanje te najteže krize, te tragedije“, prenela je agencija AFP.

„Moramo da sednemo i razgovaramo, ali ne da insistiramo na nerealnim zahtevima da se ‘pobunjenici’ odreknu oružja i ostavimo da budu ubijeni. To je sve što Petro Aleksejevič Porošenkov mirovni plan cilja“, rekao je Lavrov u susret sa studentima na Moskovskom državnom institutu za medjunarodne odnose.

Ukoliko novih sankcija Evropske unije (EU) ili Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bude, Lavrov je naveo da će to primorati Rusiju da zaštiti svoju privredu, gradjane i preduzeća“.

„U slučaju novih sankcija zbog ukrajinske krize, mi ćemo, pre svega, poći od naših sopstvenih interesa – zaštite naše ekonomije, zaštite naše socijalne sfere, zaštite našeg biznisa i u isto vreme izvući zaključke iz akcija naših partnera“, rekao je Lavrov, dodaje agencija Rojters.

Govoreći o isključenju Rusije iz Grupe osam zbog aneksije Krima, Lavrov je naveo da je taj „forum izgubio mnogo na svom značaju od formiranja šire G20“.

„Smatramo da je najvažnija stvar da Vašington i Brisel zatraže od Kijeva da uradi ono što su tražili u drugim konfliktima u svetu: prestanak korišćenja teške artiljerije, avijacije protiv gradova, protiv civila, da ne uništavaju škole, bolnice“, rekao je Sergej Lavrov, obraćajući se studentima Moskovskog državnog instituta međunarodnog prava.

Plan koji je ponudio ukrajinski predsednik, prema ruskom ministru inostranih poslova, teško se može sprovesti.

„Trebalo bi da sednu i razgovaraju, a ne da insistiraju na nerealnim zahtevima da druga strana položi oružje i sačekaju da budu ubijeni. To je ceo Porošenkov mirovni plan“, kazao je Lavrov.

On veruje da je još uvek moguća „pragmatična saradnja“ Moskve i Zapada, ali samo ako SAD i EU prestanu da koriste „jezik pretnji“.

„Želimo da razgovaramo sa našim partnerima o stvarima o kojima se ne slažemo. Računamo da će i oni da nas tretiraju na isti način, ne samo da nas nasumice optužuju za sve smrtne grehove, već da sednemo i razgovaramo i iskreno oborimo te optužbe. Ako se to ne desi, onda možemo da zaključimo da su kritike same sebi cilj, samo kao opravdanje za buduće ultimatume i sankcije“, istakao je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *