LAVROV: Porošenkov zahtev je problematičan

LAVROV: Porošenkov zahtev je problematičan

7 jula 2014

183338833 LavrovZahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka za kapitulaciju  ustanika unosi ozbiljne probleme u proces rešavanja konflikta, rekao je  danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, ističući da je za uzajamno  usaglašavanja primirja neophodan susret.

„Na žalost, rukovodstvo  Ukrajine saopštava da je dvostrani prekid vatre moguć samo uz ispunjavanje  Porošenkovog mirovnog plana“, rekao je Lavrov, precizirajući da je u  planu navedeno da primirje treba da prati predaja oružja i u suštini  kapitulacija ustanika, zatim će „kijevske vlasti razmatrati da li je  moguće amnestirati nekoga od njih“.

Na pres konferenciji u Sofiji  posle razgovora sa bugarskim kolegom Kristijanom Vigeninom, ruski  ministar inostranih poslova istakao je da je u interesu svih prekid  krvoprolića i da ne treba tražiti izgovore da bi se odlagao prekid  vatre, jer sve više strada civilno stanovništvo.

„Sada treba  misliti o spasavanju života. Uveren sam da bi primirje u Ukrajini  omogućilo početak pregovora (…) Veoma bismo želeli da taj cilj  (primirje) bude očigledan svim državama, koje na bilo koji način utiču  na određenu ukrajinsku stranu“, rekao je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *