ЛАВРОВ ПОРУЧИО ЈАПАНЦИМА: Јужни Курили су територија Русије и о томе се не може преговарати

LAVROV PORUČIO JAPANCIMA: Južni Kurili su teritorija Rusije i o tome se ne može pregovarati

15 januara 2019

U MOSKVI su o zaključivanju međudržavnog mirovnog sporazuma razgovarali šefovi diplomatija Rusije i japana – Sergej Lavrov i Taro Kono.

Ovi pregovori dugo odlagani i dugo pripremali, ali su pokazali da se pozicije dve zemlje i dalje „suštinski razilaze“.

Lavrov je svom kolegi iz Tokija stavio do znanja da Moskva nema nameru da pregovara o suverenitetu Rusije nad južnim kurilskim ostrvima.Ovo je bio hladan tuš u hladnoj zimskoj Moskvi. Utoliko neprijatniji za Konoa što su zvaničnici njegove zemlje početkom januara optimistično izjavljivali da će bar dva najužnija ostrva (Šikotan i Habomai) ući u sastav njihove državne teritorije.

Dogovor o aktiviranju pregovora o mirovnom sporazumu postigli su u novembru 2018-te Vladimir Putin i japanski premijer Šinzo Abe.

Faktički, Lavrov je Konou samo potvrdio staru poziciju Moskve da rezukltati Drugog svetskog rata i suverenitet Rusije nad južnim Kurilima uopšte ne može biti ni tema razgovora.

Tokio je svoja očekivanja zasnivao i zasniva i danas na tekstu zajedničke deklaracije iz 1956-te kojom se vlada SSSR saglasila da Japanu prepusti ostrvo Šikotan i neka od malih nenastanjenih ostrva oko njega.

`Apetit` Tokija je znatno veći jer već decenijama traži i ostrva Iturup i Kunašir koja se u deklaraciji iz 1956-te i ne pominju.

Kono i njegovi saradnici nisu dobro podneli Lavrovljeve reči.

Japšanski ministar je izbegao da se zajedno sa lavrovom pojavi pred novinarima. Umesto toga održao je brifing zatvorenog tipa za japanske novinare, a njegov portparol – za ruske i zapadne.

Lavrov se pred kamerama pojavio sam i odmah naglasio da je za Moskvu prvi uslov za dalje pregovore o mirovnom sporazumu da zvanični Tokio zvanično prizna rezultate Drugog svetskog rata.

Posebno je naglasio: „Ukazali smo našim prijateljima iz Japana da se o suverenitetu nad ostrvima ne može raspravljati. Jder, to je teritorija Ruske Federacije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *