LAVROV PORUČIO KERIJU: Kijev smesta mora da prekine vojnu operaciju

LAVROV PORUČIO KERIJU: Kijev smesta mora da prekine vojnu operaciju

29 maja 2014

donetsk big 34Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov poručio je američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da ukrajinska prelazna vlada mora odmah da prekine svoju „kaznenu operaciju“ na jugoistoku zemlje. U telefonskom razgovoru sa Kerijem, Lavrov se založio za najbrže moguće pokretanje nacionalnog dijaloga, uključujuć direktne razgovore sa predstavnicima na jugoistoku zemlje „u interesu mirnog rešenja“, saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Jedinice dobrovoljaca Narodne republike Donjecka i snage ukrajinske armije sukobile su se danas u borbama u blizini međunarodnog aerodroma u Donjecku. Prema izveštaju agencije Itar tas s, borbe traju tokom celog dana, a dobrovoljačke jedinice kontrolišu polovinu područja aerodrome, dok je situacija u gradu manje više mirna.

Snabdevanje vodom i električnom strujom je normalno, telefoni rade, a sukobljene strane ne preduzimaju akcije, već su ograničene na pozicionu borbu, dok nebom patroliraju ukrajinski vojni avioni.

Sinod Ruske pravoslavne crkve saopštio je danas da je u artiljerijskom granatiranu Slavjanska oštećena tamošnja pravoslavna crkva. Sinod je sa žaljenjem konstatovao da je uprkos apelima patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila novoizabranom ukrajinskom predsedniku Petru Porošenku „nastavljena spirala nasilja i ubijanja ljudi“. Prema saopštenju Sinoda, u artiljerisjkom napadu na Slavjansk oštećena je ikona Bogorodice.

Ranije danas je objavljeno da je u granatiranju Slavjanska, na istoku Ukrajine, danas je povređeno devet osoba, javljaju ruski mediji i dodaju da je u tom napadu pogođena jedna škola, kao i da su granate padale i u neposrednoj blizini obdaništa.

Četiri granate su eksplodirale na području tog grada u Donjeckoj oblasti, a devet osoba je povređeno, među njima su dvoje iz zapaljenog automobila koji su, sa opekotinama, prevezeni u bolnicu, preneo je Itar Tass.

I Ruski televizijski kanal „Rosija-24“ javio je da je devetoro ljudi povređeno, uključujući četvorogodišnji dečak. TV kanal je naveo i da su njihovi novinari jedva izbegli direktan pogodak minobacačke granate koja je pala bukvalno pored njihovog vozila.

Raša tudej javlja da je učiteljica pogođene škole rekla da je u granatiranju deo krova iznad školskog hola „prosto oduvan“ i da, srećom, u tom trenutku tamo nije bilo dece. Svi koji su se zatekli u zgradi bili su, na vreme, evakuisani u podrum i nema povređenih.

Još jedna škola je pogođena u granatiranju, prozori su se rasuli u sitne parčiće, a niko nije bio povređen.

Granate su padale i u neposrednoj blizini obdaništa gde, prema preliminarnim izveštajima, nije bilo dece u trenutku napada.

Ruska agencija Itar Tas s navodi da je danas sahranjeno četvoro poginulih u ponedelak u napadu na grad.

Prilikom tog granatiranja, jedna stambena kuća je uništena i devetospratna spavaonica Pedagoškog instituta je oštećena, a rupe od granata se mogu i sada videti u tom delu grada, dok su dalekovodi i trolejbuske žice prekinute.

Prema nekim izveštajima, i rad kanalizacionih sistema je poremećen u granatiranom delu Slavjanska, navodi ruska agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *