ЛАВРОВ ПОРУЧИО: Спољне силе да се не мешају у дијалог Београда и Приштине

LAVROV PORUČIO: Spoljne sile da se ne mešaju u dijalog Beograda i Prištine

21 avgusta 2020

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da spoljne sile ne bi trebalo da se mešaju u dijalog Beograda i Prištine vršeći pritisak na jednu stranu.

On je za ruski list „Posao“ (Trud) rekao da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija bez ucena i uvrtanja ruku jedne strane uz istovremeno, podsticanje sumnjivih apetita druge strane, prenosi Tass.– Alternativa dijalogu bila bi izuzetno opasna za sve – rekao je Lavrov.

On je podsetio da je dijalog započet 2010. godine uz posredstvo EU, ali da se zacrtani put do obostrano prihvatljivih sporazuma, posebno u vezi sa obezbeđivanjem bezbednosti Srba na Kosovu, nije ostvario zbog poteza kososvskih Albanaca.

– Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira koliko bi neko voleo da se preseče ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju svoje aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine – rekao je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *