ЛАВРОВ ПОРУЧИО ВУЧИЋУ: Србија ће имати подршку Русије где год треба!

LAVROV PORUČIO VUČIĆU: Srbija će imati podršku Rusije gde god treba!

4 decembra 2015

lavrov5_620x0Premijer Aleksandar Vučić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov zadovoljni su razvojem međusobnih odnosa, najavljuju još intenzivniju saradnju, a daans su poručili i da su pri kraju dogovori o poseti ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, što se planira za prvu polovinu naredne godine.

Rusija nastavlja da gomila investicije u Srbiji i one su već dostigle četiri milijarde dolara, naveo je Lavrov, a Vučić je, zahvalivši Medvedevu što je prihvatio poziv da dođe, poručio da očekuje da tada budu potvrđeni mnogi zajednički dogovori i poslovi.

„Mi smo mala zemlja i ne možemo da pomognemo Rusiji koliko ona može nama, ali smatramo da smo korektan partner, što pokazujemo i time što im nismo, kada je za Rusiju bilo teško, zabijali nož u leđa“, rekao je Vučić i dodao da veruje da ljudi u Rusiji to poštuju.

Lavrov je ocenio da odnose dve zemlje odlikuju bliskost, solidarnost, i vekovna saradnja, te da smo uvek bili saveznici u svim ratovima, a da ćemo saveznici i ostati.

Šef ruske diplomatije podsetio je da je Vučić boravio u njegovoj zemlji u oktobru i da se sprema poseta ruskog premijera Dmitrija Medvedeva početkom naredne godine.

„Takav intenzivan dijalog i kontakti na visokom nivou korisni su za izgradnju cictave struktuire nase saradnje“, ukazao je Lavrov i ocenio da odnosi dve zemlje nisu opterećeni pokušajima uvođenja restriktivnih mera.

I srpski je premijer podsetio na tradicionalno dobre i prijateljske odnose dve zemlje, što je, kako je naveo, potvrđeno i prilikom njegove poslednje posete Moskvi.

Od tada je, dodao je, postignut dogovor o nekim ranijim dugovima, pa će Srbija, dodao je, isplatiti dug prema Gaspromnjeftu od 20 miliona evra do kraja godine i 6,5 početkom iduće, a dug NIS-a od 23 milijarde dinara biće namiren u ratama do 2018. godine.

„Svoje stare dugove Srbija ume da vraća i ponašamo se kao odgovorna i ozbiljna država koja ispunjava svoje obaveze“, istakao je Vučić.

On je zahvalio Ruskoj federaciji na pomoći i podršci u Unesku, u SB Ujedinjenih nacija, ali je zahvalnost izrazio posebno Lavrovu, koji, kako je rekao, na svakom mestu pruža podršku nezavisnosti i suverenosti Srbiji.

„Mi to umemo da poštujemo. Mi naše odnose razvijamo, želimo da budu dinamičniji. Za ekonomske odnose verujem da će biti u još bržem i dinamičnijem stepenu razvoja nego danas i nije reč samo o energetskoj već o građevinskoj, poljoprivredi, u svim drugim oblastima u kojima možemo da sarađujemo. I mi to naše prijateljstvo sa Ruskom federacijom ne mislimo da gasimo, uništavamo“, izjavio je Vučić. Pomenuvši da nijedna vlada u savremenoj srpskoj istoriji nije imala toliko susreta sa ruskim zvaničnicima, Vučić je pomenuo i važnost razgovora o Severnom toku, gde je ponovo zamolio rusku stranu da nizomk cenom gasa pomogne da se za nas važnim kolektivima – MSK i Azotara – obezbedi budućnost. Ta su vrata, kako je rakao, otvorena, i u toku su završni razgovori.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov čestitao je Srbiji na dobroj organizaciji konferencije OEBS u Beogradu, te poručio da je RF zadovoljna razvojem odnosa sa Srbijom.

On je rekao i da je srpsko predsedavanje OEBS bilo izbalansirano, uspešno i da je naša zemlja u punom kapacitetu organizovala 22. Ministarski savet.

Kaže i da Rusija podržava stav Srbije i premijera Vučiha kada je reč o obezbeđenju normalnog zivota i saradnje na Balkanu.

Dodaje da se Rusija i Srbija oslanjaju međunarodno pravo kada je reč o Kosovu, da poštuju rezoluciju 1244.

„Zalažemo se i za Dejtonski sporazum i ne podržavamo pokušaje da se ti sporazumi zaobilaze“, poručio je Lavrov.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Lavrov je rekao da je ona dobra, da je da Rusija nastavlja da investira u Srbiju. Podseća i da je NIS sa učešćem Gaspromnjefta jedan od najvećih poslodavaca i poreski obveznik.

„Čvrste veze naše saradnje garantuju nove projekte“, zaključio je Lavrov.

LAVROV: DUNJA MIJATOVIĆ PRIČA KAKO JOJ POJEDINE ZEMLJE KAŽU!

Departman za slobodu medija u okviru OEBS-a je politizovan i orijentisan na opsluživanje jednostranih interesa nekih zemalja OEBS-a, izjavio je danas u Beograd šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, istakavši da bi suprotno tome institucije OEBS trebalo da rade objektivno i na osnovu jasnog mandata.

Ruski stav je, kazao je, da sve institucije rade objektivno i uokviru mandata ali tih mandata nema a naši zapadni partneri odbijaju ruske predloge jer im to omogućava da imaju „amorfne strukture da bi lakše mogli da manipulišu“.

Lavrov je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Vili Bokeljka rekao da u tom departmanu OEBS-akategorički odbijaju opšteprihvatljiva načela koja bi trebalo da postoje.

„Nisu saglasni sa našim predlozima jer je udobnije da imate amorfne strukture. Nastojimo i borimo se da ovaj posao usavršimo, ali su oni više puta ispoljavali zamerke reagujući na apsolutno sitne stvari, na slučajeve kada iznose mišljenja predsednici vlada ove ili one zemlje, a zatvaraju oči na drastična kršenja slobode medije“, rekao je Lavrov.

Kao primer je naveo hapšenje dvojice turskih novinara protiv kojih su najavljene tužbe, o čemu se na primer šefica tog departmana Dunja Mijatović oglasila, ali ne i u drugim slučajevima kršenja slobode medija, što je diskriminacija po svim osnovama.

Mijatovićeva se, kaže Lavrov, nije oglasila kada je u pitanju kršenje slobode medija u Ukrajini gde su, kako je rekao, sve ruske televizije zabranjene, a štampani mediji cenzuirisani ili zabranjivani.

„Neki novinari su i fizički napadani, a da ne govorim o slučajevima kada su ruski novinari tokom ratnih dejstava na istoku Ukrajine ubijeni“, istakao je Lavrov i dodao da bi sve to „trebalo da bude uzeto u obzir u punom kapacitetu.

„Ovaj posao u OEBS-u je puno politizovan sa dodvoravanjem jednom broju zemalja“, rekao je.

Premijer Vučić je, pridružujući se odgovoru Lavrova o funkcinisanju odseka za medije OEBS, podsetio da je prvi napad na vladu i njega i to lično od Mijatovićeve usledio u vreme majskih poplava prošle godine i da je mislio da se to tada i završilo, ali očito nije.

„Ja sam mislio da je istina važna i upinjao sam se iz petnih žila da dokažem da pisanje pojedinih medija nije tačno. A onda sam u međuvremenu shvatio da sve to sa istinom, pravdom i činjenicama nema veze“, rekao je.

Zato, dodao je, danas više nikome ne odgovara.

„Naučio sam da trpim udarce svaki put kada sam neposlušan, kada mislim da vodim nezavisnu i suverenu zemlji“, kazao je Vučić primetivši uz osmeh da je neko već napisao da je on Srbin, ali da je njegova glava „tvrda bosanska“, jer je rodom iz BiH.

KOMENTARI2 komentara

  1. Derim says:

    Ne verujem ,,svome" premijeru ni jednu reč. Ako ga cim pre ne skinu odvest će nas u zagrljaj turcima.

  2. Miraš says:

    Kao kad neko hoće da sačuva to što je naćapo pa trči na sve strane da se ulaguje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *