LAVROV: Predlog Zapada neprihvatljiv

LAVROV: Predlog Zapada neprihvatljiv

30 marta 2014

LavrovKontakt grupa koju je Zapad predložio za posredovanje u razgovorima između Rusije i Ukrajine, potpuno je neprihvatljiva, kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da je takva kontakt gupa neprihvatljiva, jer podrazumeva da Moskva treba da počne dijalog s onima koji su preuzeli vladu u Kijevu.

Lavrov je u televizijskoj emisiji „Vesti subotom“, rekao i da su njegovi nedavni razgovori s američkim državnim dekretarom Džonom Kerijem u Hagu, kao i kontakti s predstavnicima Nemačke, Francuske i nekoliko drugih zemalja, pokazali da postoje zajedničke inicijative koje bi mogle da budu ponuđene Ukrajini.

„To je veoma važno, jer su do sada naši partneri predlagali neku kontakt grupu, u kojoj bi Rusija trebalo da s onima koji su preuzeli vlast u Kijevu postigne dogovor pod njihovim (zapadnih zemalja) nadzorom“, rekao je Lavrov.

„To je potpuno neprihvatljiv način i o tome nismo ni razgovarali“, poručio je šef ruske diplomatije.

Komantarišući mere koje treba uvesti zbog normalizacije situacije u Ukrajini, Lavrov je naglasio da treba obuzdati divljanje naoružanih bandi, razoružati nezakonite naoružane grupe i osloboditi nelegalno zauzete zgrade, trgove, ulice, gradove i sela, preneo je Itar-Tass.

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov, rekao je da između Moskve i Vašingtona još ima velikih razlika u stavovima na koji način treba rešavati situaciju u Ukrajini, uprkos tekućim konsultacijama o najvećem sporu između Istoka i Zapada od vremena Hadnog rata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *