ЛАВРОВ ПРЕНЕО ПОРУКУ СРБИЈИ ОД ПУТИНА: Србија је…

LAVROV PRENEO PORUKU SRBIJI OD PUTINA: Srbija je…

17 novembra 2018

Ruski ministar spoljnih poslova je svestan da je Srbija pod stravičnim pritiskom kako bi se raskinule bliske veze sa Rusijom.

Putin i cela Rusija izuzetno cene odbijanje Srbije da podlegne pritiscima sa Zapada, a istakao je važnost strateškog partnerstva dve zemlje na kome intenzivno rade predsednici Vučić i Putin.Posle razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u Moskvi dobio sve očekivano. Da li to znači da će Moskva podržati predlog Beograda da se odnosi sa Kosovom regulišu putem razgraničenja Srba i Albanaca?

– Naš stav po pitanju Kosova je dobro poznat. Oslanjamo se na međunarodno pravo, pre svega na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Uvek pružamo srpskim prijateljima svestranu podršku u naporima usmerenim na odbranu zakonitih interesa Srbije kako u okviru bilateralnih odnosa, tako i u međunarodnim organizacijama. Ako Beograd bude smatrao da je neka varijanta rešenja prihvatljiva za Srbiju, bićemo spremni da je razmotrimo na konstruktivan način. Nije prikladno da sada spekulišemo o mogućem sadržaju ovih ili onih varijanti.

Kakve konkretne poteze bi mogla da povuče Moskva i pomogne rešavanje pitanja južne pokrajine?

– Za naše srpske prijatelje Rusija je najdosledniji i najiskreniji saveznik u procesu regulisanja kosovskog problema. Ubeđen sam da je najvažniji aspekt naše pomoći upravo podrška stava Beograda, koji se zasniva na neophodnosti poštovanja zahteva Rezolucije 1244. Pružamo podršku i u sistemu Ujedinjenih nacija, uključujući Savet bezbednosti, a i u mnogim drugim strukturama, uključujući Unesko, Interpol, Svetsku carinsku organizaciju. Radićemo to i dalje.

Uskoro će biti održan susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina. Šta možemo da očekujemo, koje će teme dominirati tokom sastanka u Beogradu?

– Rusko-srpski dijalog na najvišem nivou je redovan, zadnji put su se naši lideri sastali u Moskvi 2. oktobra 2018. godine. Njihova agenda je tradicionalno veoma sadržajna. I to nije slučajno. Odnosi između dve države dostigli su novi nivo strateškog partnerstva i to je utvrđeno u deklaraciji koju su potpisali predsednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju. Naše narode, koji su zaista bratski, spajaju zajednički kulturni i duhovni koreni, iskrena osećanja prijateljstva i uzajamne simpatije. Poseban značaj ima bliskost sestrinskih pravoslavnih crkava Rusije i Srbije.

Napreduje trgovinsko-ekonomska saradnja. Ostvaruju se veliki zajednički investicioni projekti. Pre svega, reč je o kompaniji NIS, u čiji je razvoj „Gasprom njeft“ uložio oko tri milijarde evra. „Ruske železnice“ uradile su veliki posao modernizujući srpsku železničku infrastrukturu, nekoliko novih objekata biće završeno 2021. godine. Postoje veliki planovi vezani za razvoj srpskog sistema za transport i distribuciju gasa, industrijsku kooperaciju, kao i saradnju u visokotehnološkim oblastima. Izdvojiću tu početak rada kompanije „Jandeks“ u vašoj zemlji. Vidimo veliko interesovanje prema edukativnim razmenama između ruskih i srpskih univerziteta i tu ćemo pružati punu podršku.

Dakle, ima zaista mnogo tema koje bi naši lideri mogli da razmotre. Polazimo od toga da će predstojeći susret na najvišem nivou dati doprinos daljem jačanju raznovrsnih veza između Rusije i Srbije.

Milorad Dodik ne krije nadu da će se jednom Republika Srpska i Srbija ujediniti. Šta vi mislite, hoće li se ostvariti njegova želja?

– Rusija, kao i srpsko rukovodstvo, a i Milorad Dodik, među najdoslednijim je zaštitnicima Dejtonskog sporazuma, kojim se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Zajedno se zalažemo za ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, za konstitutivni status i široke nadležnosti oba entiteta, kako Republike Srpske tako i Federacije Bosne i Hercegovine.

Ubeđeni smo da je neophodno da odgovornost za sve što se dešava u zemlji bude potpuno preneta na bosanskohercegovačke organe vlasti u skladu sa njihovim nadležnostima. Došlo je vreme da se uklone elementi spoljnog protektorata, odnosno Kancelarija visokog predstavnika u BiH koja je postala samo rudiment. Uloga međunarodne zajednice treba da se svodi na pružanje pomoći bosanskim strankama u širenju okvira zajedničkih interesa, traženju sopstvenih načina kompromisnog rešavanja problema, uključujući reformu pravosudnog sistema, izmeštanje stranih stručnjaka iz Ustavnog suda ove zemlje. Koliko znamo, izabrani srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik se takođe aktivno zalaže za to.

Zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog bliskih odnosa Srbije i Rusije. Otkud taj strah i zašto oni pokušavaju da Srbiju udalje od Rusije?

– Po završetku Hladnog rata zapadne države su odustale od zajedničkog rada na formiranju arhitekture jednake i nedeljive bezbednosti u Evroatlantiku, ka čemu je stremila Rusija. Umesto toga izabran je put u ćorsokak: put širenja geostrateškog prostora pod njihovom kontrolom, stvaranja novih linija razdvajanja na evropskom kontinentu. Na primer, 1999. godine, grubo prekršivši međunarodno pravo, bombardovali su Jugoslaviju, a zatim, pokušavajući da se agresija legitimiše, priznali su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Jedan od rezultata antiruske politike Zapada je oružani državni udar u Kijevu u februaru 2014. godine, koji je bio režiran i podržan od strane Vašingtona i niza evropskih zemalja. I tako je Ukrajina, koja je imala sve neophodno da postane uspešna i prosperitetna, bila uvučena u krvavi građanski rat.

Stvara se utisak da Zapad nije nikad izvukao pouke iz ukrajinske tragedije. Danas ima upornih pokušaja da se Balkan pretvori u još jedan antiruski placdarm. Zemljama regiona se uporno nameće izbor: ili sa Moskvom ili sa Vašingtonom ili sa Briselom.

Znamo da je Beograd pod ozbiljnim pritiskom, čiji je cilj naterati Srbiju da prekine uzajamno korisnu saradnju sa našom zemljom. Ali srpska braća se tome odlučno suprotstavljaju . Moskva visoko ceni samostalni viševektorni kurs Srbije. Ubeđen sam da je on u skladu sa korenitim interesima vašeg naroda.

(Republika)

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ajde rusi ne brabonjajte. Dosat je bilo.

  • Za moju profesiju says:

   Najbolje tržište je upravo tržište Rusije i Kine jer je inferiorno u odnosu na Srbiju. Treba biti realan, naša zemlja mora ekonomski sarađivati sa svim zemljama sveta jer je svakoj Gospod Bog podario različite resurse. Problem nastaje kada se forsira nešto u korist svoje štete, a za to postoje nacionalni konsenzusi a ne interesi bulumente koja radi protiv naroda koji ih plaća.

 2. Miraš says:

  Ovo pitanje je nekako pogrešno: "Zapadni zvaničnici su zabrinuti zbog bliskih odnosa Srbije i Rusije. Otkud taj strah i zašto oni pokušavaju da Srbiju udalje od Rusije?" - Treba reći: Zapad nastoji da ojača svoj geostrateški prostor ovde u Srbiji, po njima Srbija može da bude samo veoma zavisna neokolonija pod zapadnom kontrolom. Treba im povod za još dublju okupaciju, a kao dobar povod služi im anatemisana Rusija. Svoje krvave i halave pipke su značajno pustili ovde još 90-tih godina, a u sledećoj fazi odmah nakon 05 oktobra 2000 godine usledila je ekonomska i političko-demoNkratska okupacija zemlje. To što su postigli do danas nastoje da zaštite i da još dublje ekonomski porobe i opljačakaju ceo naš prostor. Gde je onda slobodna trgovina i nesmetan ekonomski razvoj ako naše ekonomsko povezivanje sa Rusijom i sa velikim delom Evroazijskog kontinenta treba da bude odobreno od strane Brisela i Berlina, a tamo je to najčešće neodobreno. Berlin, Pariz i London su evropski centri koji imaju privilegiju da slobodnije sklapaju poslove i na istoku velikog evroazijskog kontinenta, a tamo neki Srbi, Makedonci, Grci, Bugari, i ceo jug Evrope neka ponosno ližu svoje ropske lance kao sladoled i neka što više zadužuju svoje države.

 3. Miraš says:

  Koliko vekova unazad smo odvedeni nakon globalističke okupacije? "Jedno od glavnih obeležja srednjovjekovnog feudalnog društva činio je vazalsko seniorski odnos, uzajamni odnos vernosti između dvoje slobodnih ljudi. Činom stavljanja u zaštitu bila je stvarana doživotna veza između moćnijeg pojedinca (senior) koji bi u zaštitu uzimao slabijeg pojedinca (vazal). Senior bi se svome vazalu obvezao na razne vidova zaštite, naprimer zastupanjem pred sudom, osiguravao pomoć u hrani i odeći, često i stan ili zemljišni posed. Vazal bi zauzvrat morao slušati seniora i vršiti za njega razne druge usluge, točno određene ugovorom, koje su uključivale i vojnu službu u slučaju potrebe." ... U nemirnim vremenima sitni posednici tražili SU zaštitu moćnijih, a isto bi se događalo i za nerodnih godina kakve su bile česte u uslovima slabo razvijenog načina zemljoradnje. Predajući se u zaštitu veleposedniku, seljak bi mu predavao svoju zemlju. Odmah bi je i dobivao nazad, ali ne više kao svoje vlasništvo. Tako bi stekao zaštitu, a veleposednik ga je pomagao semenjem, alatom i ostalim potrebštinama. Iako je ostao lično slobodan, postao bi zavisan o gospodaru. Takvi seljaci su nazvani kmetovima." ... Koliko ličimo već sada na te stare kmetove?

 4. Nina says:

  O svemu ovome piše (izmišlja) Republika/portal Srpskog Telegrafa. Samo nepismene babe, kojima je daljinski upravljač jedina sprava kojom znaju rukovati, ne znaju čiji je Srpski Telegraf. Oni koji to znaju shvatiće da ni jedan normalan novinar ne bi Sergeju Lavrovu postavio pitanje: "Da li to znači da će Moskva podržati predlog Beograda da se odnosi sa Kosovom regulišu putem razgraničenja Srba i Albanaca". Svaki objektivan novinar veoma dobro zna da razgraničenje zagovara Aleksandar Vučić, što je protivno i Ustavu Republike Srbije (na koji je Vučić položio zakletvu) i Rezoluciji 1244 SB OUN, za šta se zalažu visoki zvaničnici Rusije, isto kao i narod Srbije, koji je referendumom jasno regulisao statusni položaj AP Kosovo i Metohija (kako je u članku ne naziva portal Republika). O kakvom napretku trgovinsko-ekonomske saradnje piše Republika? O napretku te saradnje pisala je Anja Filimonova, ali Republika misli da ima onih koji taj članak nikad nisu pročitali. Podsećam neobaveštene da o toj saradnji pročitaju članak: “OVO JE ISTINA o ekonomskoj saradnji RUSIJE I SRBIJE od dolaska Vučića na vlast!” Ovaj članak je objavio upravo Intermagazin.

 5. Velika Metla says:

  Lavrovu,nemoj i ti da lelemudaš! Nije Srbija pod pritiskom,jer oni Srbima ne mogu ama baš ništa,nego je ova izdajnička vlast pod blagim pritiskom,zato su i dovedeni tu gde jesu! Zato nemoj upoređivati Srbiju s ovom izdajničkom vlašću,koju su postavili tvoji,vaši,PARTNJORI sa zapada! Nego reci pravu DIJAGNOZU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *