LAVROV: PRO u Evropi – rizik za svetski mir

LAVROV: PRO u Evropi – rizik za svetski mir

19 decembra 2013

SYRIA-POLITICS-UNREST-MILITARY-RUSSIA-LAVROV„Četvrtu fazu nisu otkazali, već odložili. To malo menja na stvari, jer odlaganje realizacije aktiviranja te faze Amerikanci nadoknađuju povećanjem presretača na Istočnoj obali (SAD), na Aljasci i u severoistočnoj Aziji. I objekti PRO će se dodatno graditi“, rekao je Lavrov posle susreta s poljskim kolegom Radoslavom Sikorskim u Varšavi, preneo je Itar-Tass.

Ruski ministar inostranih poslova je kazao da potpuna realizacija dogovora o iranskom nuklearnom programu omogućava uklanjanje zabrinutosti međunarodne zajednice u odnosu na njegov miroljubivi karakter.

On je ponovio da realizacija dogovora – za koji bi trebalo da bude dovoljno godinu dana – „otklanja razlog koji se navodi kao osnov za formiranje evropskog segmenta globalne PRO SAD“, prenela je agencija RIA Novosti.

Sikorski je rekao da poljske vlasti nisu još s američkim partnerima razmatrale posledice dogovora o iranskom nuklearnom programu i njegovom uticaju na razmeštanje elemenata PRO.

„Znamo poziciju Rusije, ali američka strana tvrdi da ona i dalje želi da realizuje sve tri faze tog programa (…) Znate da je u Rumuniji već počeo rad povodom tog pitanja, a SAD su povukle određene poteze, koji treba da dovedu do toga da Rusija bude tim zadovoljna“, rekao je šef poljske diplomatije.

On je dodao da je Vašington „otkazao četvrtu fazu instalacije“ za koju je Moskva signalizirala da može da utiče na njen nuklearni arsenal.

Sikorski je, pritom, izrazio nadu Varšave da će Moskva ispuniti „ranije data obećanja“ da, ako kod ruskih granica u Evropi ne budu instalirane rakete američkog sistema PRO, neće biti ni ruskih raketnih sistema „Iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti.

Lavrov je na pitanja novinara odgovorio da je ruski predsednik Vladimir Putin danas obuhvatno opisao situaciju sa instaliranjem „Iskandera“ u toj ruskoj enklavi na zapadu.

Putin je ranije danas na godišnjoj konferenciji za novinare rekao da odluka o instaliranju sistema „Iskander“ u Kalinjingradskoj oblasti još nije doneta.

„Međutim, želim da skrenem pažnju na to da, prvo, mi takvu odluku nismo doneli, neka se umire“, rekao je ruski predsednik, podsećajući da su predstavnici Moskve „mnogo puta govorili o tome da PRO za nas stvara pretnju, pretnju našem nukleranom potencijalu“.

„Mi ćemo, svakako, morati da reagujemo na to. I o tome je govorio moj prethodnik (na funkciji, Dmitrij Medvedev), kao o jednoj od varijanti reagovanja (…) Tu nema ništa novo“, rekao je Putin.

„Ne treba nikoga štititi. Jedino što ne treba nikoga provocirati na uzvratne akcije“, naglasio je predsednik Rusije.

Putin je dodao da „Iskander“ nije jedini način zaštite i reakcije Rusije na pretnje koje se pojave, već samo jedan od elemenata mogućeg odgovora i pri tome uopšte ne i najefikasniji.

Pre nekoliko dana rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da reoni u kojima su razmešteni sistemi „Iskander“ u Zapadnom vojnom okrugu (u koji spada i Kalinjingrad) ne protivreče međunarodnim sporazumima, a juče je ministar odbrane Sergej Ssojgu rekao da će se „Iskanderi“ instalirati tamo gde rukovodstvo zemlje bude smatralo da treba, prenosi agencija RIA Novosti.

Na ovu vest odmah su reagovale SAD, pa je portparolka Stejt departmenta saopštila da je Vašington veoma zabrinut zbog ruskih raketa na granici sa EU.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *