ЛАВРОВ ПРОКОМЕНТАРИСАО ГЛАСАЊЕ У УН

LAVROV PROKOMENTARISAO GLASANJE U UN

24 maja 2024

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da je cilj rezolucije da se „slome Srbi“ koji ne žele da se pridruže sankcijama Rusiji i priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova.

Generalna skupština UN usvojila je skandaloznu rezoluciju o „genocidu u Srebrenici“ koju su predložile Nemačka i Ruanda, javio je dopisnik RIA Novosti.Za dokument su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, 68 je bilo uzdržano.

Rezoluciji su se protivile Rusija, Kina, Srbija, Sirija, Kuba, Severna Koreja, DRC, Mali, Nikaragva, Nauru, Eritreja i Mađarska. Izrael nije učestvovao u glasanju. Za su glasale zemlje Zapada.

Prema tom dokumentu, Generalna skupština „odlučuje da 11. jul proglasi Međunarodnim danom razmišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine i da ga slavi svake godine“. U tekstu se „osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici kao istorijskog događaja“ i pozivaju zemlje članice UN da „čuvaju utvrđene činjenice i kroz svoje obrazovne sisteme“.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je istakao da je cilj rezolucije da se „slome Srbe“ koji ne žele da se pridruže sankcijama Rusiji i priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova.

On je predloženi dokument zapravo nazvao ultimatumom Beogradu, podseća agencija.

(RT.RS)

KOMENTARI7 komentara

 1. Zeka says:

  U usvajanju te skandalozne rezolucije učestvovali su i neki uslovni ruski saveznici, kao npr. Iran i Južnoafrička Republika. Podržali su lažljivu rezoluciju. Pa i Indija, iako je bila uzdržana, ali očigledno odustala od svojih ambicija da nešto u svetu predstavlja. Ovim se pokazuje da Rusija ili nema uticaja čak ni na svoje prijatelje i saveznike, ili da nije politički dovoljno poradila na tome da se ova rezolucija ne usvoji. Obrnuto, uticaj Amerikanaca na svoje saveznike je i dalje čvrst i pouzdan. Oni su u potpunom skladu sa svojim "liderom sveta". Zato im i stoji onaj naziv "kolektivni Zapad". Nažalost, na ruskoj strani takvog kolektiva nema. Niti je na vidiku...

  • Cetnik says:

   Opet su Rusija i Kina jaci od celog tog kolektivnog zapada, a tek ce da budu, a Srbija je na pravoj strani!

   • Zeka says:

    Iz tvojih usta u Božije uši...

 2. a2+b2=c2 says:

  Genocid nad narodom od 4.000 primeraka, ako ih toliko ima onda je genocid 😂

 3. Kulak says:

  Volim Rusiju

 4. Kulak says:

  Volim Srbiju

 5. Kosovac says:

  Eto pokazalo nam se kako funkcionišu Ujedinjene Nacije, sve je ogoljeno do koske i nije više to Teorija zavere. Sutra ćemo biti svedoci donošenja neke „rezolucije“ UN o genocidu koji su Rusi izvršili nad fašistima Ukrajine. Samo je pitanje koji će dan proslave objaviti u svom sorošoidnom svetskom novoverskom kalendaru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *