ЛАВРОВ: Русија не види решење! Свака акција имаће своју реакцију!

LAVROV: Rusija ne vidi rešenje! Svaka akcija imaće svoju reakciju!

22 oktobra 2018

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija ne vidi rešenje o istupanju Sjedinjenih Američkih Država iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Kada je reč o stavu SAD o Sporazumu o likvidaciji raketa, ja još nisam čuo odluku predsednika SAD. Čuo sam izjave o namerama, čuo sam reakcije u samim SAD, reakcija je prilično protivrečna. Izražavaju se i stavovi podrške i mišljenja koja da je ova namera pogrešna“, istakao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka sa svojim kolegom sa Madagaskara Elua Duvuom.Lavrov je naveo da će Rusija sačekati zvanično objašnjenje Sjedinjenih Američkih Država o ovom Sporazumu i tada odrediti svoj stav o Sporazumu.

„Postoji mišljenje o tome, koje je konkretno izložio senator Bob Korter da, kako on smatra, to ne znači nameru da se istupi iz Sporazuma, već označava nameru da se on promeni“, istakao je ministar.

Vašington zasad nije pokrenuo zvaničnu proceduru istupanja iz Sporazuma, rekao je Lavrov.

„U samom Sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa postoji propisana procedura koja predviđa mogući izlazak iz ovog sporazuma. Ali ova procedura još nije aktivirana“, naglasio je Lavrov.

„Sačekaćemo zvanična objašnjenja naših američkih kolega. Ako Džon Bolton bude spreman da to uradi mi ćemo ga, naravno, saslušati i tek tada proceniti situaciju. Ako nameravaju to da urade preko drugih kanala, bićemo spremni i za te kontakte i tada ćemo već formirati svoj stav, polazeći ne iz namere, već iz jasno izraženih odluka“, dodao je ministar.

Komentarišući mogućnost istupanja SAD iz Sporazuma, Lavrov je naveo da će svaka akcija u ovoj oblasti imati reakciju.

„Naravno, kao što smo već više puta govorili, a predsednik (Rusije Vladimir) Putin potvrdio to na forumu ’Valdaj‘ u Sočiju, svaka akcija u ovoj oblasti će imati reakciju, jer se strateška stabilnost može postići samo na osnovu pariteta. Takav paritet će se održavati u svim okolnostima. Mi smo odgovorni za globalnu stabilnost i računamo da se SAD takođe neće odreći svog dela odgovornosti“, istakao je ruski ministar.

Ranije je predsednik američki Donald Tramp izjavio da će SAD istupiti iz Sporazuma sa Rusijom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Tramp je optužio Moskvu da narušava taj sporazum.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. soker soda says:

  Resenje je veoma jednostavno: tek kad cmarikanci dobijo po p. jedino ce tada da uvuku rogove, nikako pre!

  • Nina says:

   Ovo je najslabija tačka SAD, njihova "Ahilova peta". SAD nema rešenje osnovne velike zagonetke "stabilnost dolara" jer imaju visok spoljni dug (državni +korporacijski+ privatni lični) i još visok dugogodinji minus u spoljnotrgovinskoj razmeni. Oni godinama prekomerno troše, potrošili su svoje buduće proizvodnje nove vrednosti za pitaj Boga koliko godina unapred. Zasad dolar opstaje kao stabilan zahvaljujući tome što se dolar značajno koristi u medjunarodnim plaćanjima, to im je važna zamena za izvoz koji nedostaje SAD-u. Ali ni to nije dovoljno te zato vide rešenje u novom pljačkanju ostatka sveta i uporno srljaju u nova osvajanja. Čak i kad bi malte ne osvojili ceo svet oni bi do ostvarenja tog cilja nastavili da raskalašno prekomerno troše na sve i svašta jer takvim visokim stilom žive i još bi posebno stvorili puno troškova na ta osvajanja te dolar bi opet morao da pukne što vodi nefunkcionisanju i urušavanju imperije iznutra. SAD imperija ma kolika da je računajući i ostale delove sveta kojima dominiraju jednom će morati da pukne. ... Ostatak slobodnog sveta u ovakvom slučaju može i treba da nastoji da smanji štetu uticanjem na uslove i vreme tog američkog pucanja, može se to nazvati "spoljno kontrolisanje neminovnog američkog praska".

 2. Budi Bog s nama says:

  Pa neće da sklope sporazum jer znaju da će neprestano da ga krše, zato žele da ga malo promene u svoju korist, Rusi da smanje i likvidiraju sopstveno naoružanje, a oni da ga pojačaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *