LAVROV: Rusija se protivi ulasku Ukrajine u NATO, Amerika da prestane da nameće svoju volju svima

LAVROV: Rusija se protivi ulasku Ukrajine u NATO, Amerika da prestane da nameće svoju volju svima

4 septembra 2014

179175401 Lavrov SergeyMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je danas da se Rusija protivi ulasku Ukrajine u NATO i upozorio je SAD da ne pokušavaju da nametnu svoju volju bivšim sovjetskim republikama.

Prema Lavrovu, pokušaj da se okonča nesvrstani status zemlje „moglo bi da poremeti sve napore koje imaju za cilj pokretanje dijaloga radi obezbeđivanja nacionalne sigurnosti“, prenela je agencija Rojters.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da preduzme „praktične korake“ u cilju deeskalacije krize u Ukrajini, u skladu sa predlozima koje je u sredu izneo predsednik Rusije Vladimir Putin.

„Nadamo se da će predlozi Putina biti uzeti u obzir, posebno od strane zvaničnog Kijeva, kao i predstavnika Donjecka i Luganska“, rekao je Lavrov.

Ponudivši saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), ruski šef diplomatije je izjavio: „Spremni smo da zajedno sa OEBS-om preduzmemo praktične korake u cilju deeskalacije krize.“

Putin je, posle telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, izneo plan u sedam tačaka za rešenje oružanog sukoba u Ukrajini.

Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka kao i povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje.

Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *