ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИО ДРЖАВНОЈ ДУМИ: Међународни систем тресе грозница

LAVROV SE OBRATIO DRŽAVNOJ DUMI: Međunarodni sistem trese groznica

26 januara 2022

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov obraća se na plenaroj sednici Državne dume na temu „O aktuelnim pitanjima spoljne politike Rusije“.

Duboke promene se dešavaju na međunarodnoj areni, saopštio je Lavrov na početku obraćanja Dumi.„Ceo sistem trese groznica“, rekao je ministar.

Po njegovim rečima, SAD pokušavaju da kazne Rusiju i Kinu uz pomoć sankcija i provokacija specijalnih službi. Kijev se podstiče na provokacije protiv Rusije.

„SAD i njihovi saveznici u Evropi udvostručili su napore na obuzdavanje Rusije“, istakao je ruski ministar.

On je obavestio poslanike da se nada da će tokom ove nedelje dobiti pisani odgovor SAD na predloge Moskve o bezbednosnim garancijama. Nakon toga, zajedno sa drugim resorima, pripremiće predloge predsedniku Vladimiru Putinu o daljim koracima po pitanju bezbednosti.

„Moskva će odgovoriti, ako Zapad bude ignorisao zahteve Rusije o bezbednosnim garancijama“, podvukao je Lavrov, istakavši da će bezbednost Rusije biti zaštićena.

Osvrnuvši se na situaciju u Ukrajini, ministar je pozvao SAD, Francusku i Nemačku da nateraju Kijev da realizuje Minske sporazume. On je upozorio da će Moskva oštro suzbijati svaki pokušaj da se Rusija predstavi kao strana u sukobu u Ukrajini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *