ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИО СЕЛАКОВИЋУ: У покушајима одустајања од Резолуције 1244 видимо опасност

LAVROV SE OBRATIO SELAKOVIĆU: U pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost

17 aprila 2021

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Sergejom Lavrovim, koji je podvukao da su pokušaji odustajanja od Rezolucije UN 1244 na Kosovu opasni.

Lavrov je, na početku sastanka, ukazao na odlične bilateralne odnose dve zemlje, i posebno na tesne kontakte dva predsednika.Pozicija i stav Srbije se ne menjaju, Srbija ne uvodi sankcije Rusiji iako smo mi država koja je posvećena svom evropskom putu i članstvu u EU. Naše viševekovno prijateljstvo i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom se ne menjaju, poručio je Selaković u Moskvi.

On je to rekao upitan da li SAD vrše pritisak na Beograd da uvede sankcije Rusiji, a u kontekstu novih sankcija Vašingtona Moskvi.

„I danas ste mogli da vidite da mi otvoreno, iskreno razgovaramo jedni sa drugima, gledamo kako jedni drugima da pomognemo. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta rekao da Srbija prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije, tako je i ovog puta“, dodao je on.

Što se tiče pritisaka, Selaković kaže da oni uvek postoje.

„Pitanje naših odnosa sa Rusijom je uvek jedno od pitanja na agendi sa zapadnim partnerima, ali imamo vrlo jasnu poziciju i ne menjamo je i jedina smo država u našem delu Evrope koja ostaje verna i dosledna tom opredeljenju“, rekao je Selaković.

Lavrov je kazao da je Rusija zainteresovana za dalju koordinaciju sa Srbijom u međunarodnoj areni, organizacijama kao što su Savet Evrope, OEBS, UN.

Najavio je da će sa Selakovićem razmotriti situaciju na Balkanu, a tako i pitanje Kosova.

„U pokušajima odustajanja od Rezolucije 1244 vidimo opasnost“, podvukao je on.

Selaković je naglasio da ovakvi susreti svedoče o odličnim vezama dve zemlje, dobroj saradnji i prijateljstvu.

Izrazio je uverenje da će ovu godinu obeležiti i susret na najvišem nivou, posetom predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.

„Svaka poseta predsednika Putina je istorijska poseta Srbiji“, podvukao je on.

Selaković je Lavrovu zahvalio na postojanoj, čvrstoj podršci koju Moskva pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i traženju mirnog rešenja za KiM.

Takođe je zahvalio i na nesebičnoj pomoći Rusije tokom pandemije, kako onoj pruženoj na početku kroz dezinfekciju medicinskih ustanova uz pomoć ruskih medicinskih sestara i lekara, tako i kroz isporuke vakcina.

Pored toga, ukazao je i na početak proizvodnje vakcine Sputnjik V na institutu „Torlak“.

Rusija nastavlja da brani teritorijalni integritet Srbije

Rusija je spremna i nastaviće da pomaže Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta, poručio je Lavrov nakon razgovora sa Selakovićem u Moskvi, ističući da je osnova spoljnopolitičke saradnje dve zemlje privrženost principima međunarodnog prava i principima UN.

Lavrov je na zajedničkoj pres konferenciji rekao da je sa Selakovićem razgovarao o svim pravcima zajedničke saradnje i partnerstva, o bilateralnim odnosima, ali i i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Bez obzira ograničenja zbog epidemije kovida 19, naša strateška saradnja nastavlja dinamično da se razvija u svim oblastima“, rekao je Lavrov.

„Potvrdili smo spremnost da i dalje pomažemo srpskim prijateljima, da branimo legitimno pravo Beograda na Kosovo. Mi ćemo nastupati i dalje da se očuva prioritetna pažnja u SB UN o tom pitanju i poštovanju Rezolucije 1244 u punoj meri, a ona predviđa postizanje dogovora o statusu Kosova između Beograda i Prištine, i taj dogovor treba da bude odobren u Savetu bezbednosti“, rekao je Lavrov.

Dodao je i da će Rusija nastaviti da pruža pomoć Srbiji po pitanju neutralizovanja nelegalnih pokušaja Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama, Interpolu, Unesku.

„Razmatrali smo situaciju na jugoistoku Evrope i govorili smo o podršci onih delatnosti i koraka koje vodi rukovodstvo Srbije u izgradnji dobrih i konstruktivnih odnose sa svim zemljama regiona. Ubeđeni smo da izbalansirana linija Beograda doprinosi miru i stabilnosti u ovom dosta komplikovanom delu evropskog kontinenta“, rekao je Lavrov.

Dodao je da su pažnju posvetili zajedničkoj borbi protiv kovida 19 i vakcinisanju stanovništva, navodeći da Srbija zauzima jedno od prvih mesta u Evropi, zahvaljujući i korišćenju ruske vakcine.

Zajednički su konstatovali da je neophodno da se ta saradnja nastavi kako bi se očuvali životi i zdravlje ljudi, čemu će doprineti i pokretanje proizvodnje ruske vakcine u Beogradu.

Lavrov je naveo i da veliku pažnju pridaju ekonomskoj saradnji i povećanju robne razmene, dodajući da su ključi smerovi saradnje u realizaciji velikih projekata u energetici.

U tom smislu, naveo je da se NIS uspešno razvija i nastupa kao lokomotivina srpske privrede, jer je prošle godine 13 odsto budžetnih prihoda Srbije došlo zahvaljujući delatnosti te kompanije.

Naveo je da je obim investicija više od tri milijarde dolara.

Takođe, pomenuo je i rekonstrukciju železničke mreže, u kojoj ruski RŽD igra vodeću ulogu.

„U fokusu pažnje su i pitanja saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom sa kojom je Srbija 2019. potpisala sporazum o stvaranju zone slobodne trgovine. On će sada stupiti na snagu, završavamo neophodne procedure“, rekao je LavroV.

Dodao je da je bilo reči i o planu i modelima razvoja vojno-tehničke saradnje, te saradnji Srbije sa organizacijom ODKB.

Dogovor dvojice ministara je i da se nastave kontakti na nivou ministra i njihovih zamenika, a sve u skladu sa planom potpisanim decembra prošle godine u Beogradu, prilikom posete Lavrova Beogradu.

Pominjanje velike Albanije je provokacija

Lavrov je istakao da je pominjanje velike Albanije neprihvatljivo i provokacija.

Lavrov je, na pitanje Tanjuga o stavu Rusije prema ideji velike Albanije koju promoviše Aljbin Kurti kao rešenje kosovskog problema, i non pejperu slovenačkog premijera Janeza Janše, koji je naglasio da raspad Jugoslavije još nije završen, naglasio da nije prva godina u kojoj se pominje velika Albanija.

„Smatramo da je to neprihvatljivo o štetno. Stalno pozivamo kolege iz EU i NATO, koji brinu o Prištini, da utiču da se prekine sa iznošenjem takvih stavova i ne dopuste takvu retoriku“, istakao je on.

Što se tiče granica u Evropi, uključujući države nastale raspadom bivše SFRJ, kritikovao je Zapad što takve ideje podržava kada ih iznosi neko od njihovih štićenika.

„Setimo se kako zapadni partneri, uključujući i EU, stalno traže da se ne menjaju granice. Međutim, kada to pitanje postave oni na čijoj su strani, onda promene stav. Smatram da su to opasne igre“, naglasio je Lavrov.

Lavrov je istakao da je još uvek na snazi Rezolucija UN 1244, da je niko nije ukinuo i da se mora poštovati.

„Svi odgovorni političari nemaju pravo da iznose ideje koje grubo krše koncept te Rezolucije. Taj koncept je poštovanje suvereniteta Srbije i ukazuje da se konkretni status Kosova mora tražiti putem dijaloga“, naglasio je on.

Lavrov je istakao da će Rusija podržati svaku odluku koja će biti prihvaćena od Srbije.

Povodom jučerašnje izjave ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandra Bocan-Harčenka, koji je potvrdio najave da bi Moskva mogla da se uključi u dijalog Beograda i Prištine uz uslov da Beograd ponudi nove elemente ruskog posredovanja, i pitanje šta očekuje od Beograda da bi učestvovali u novom formatu pregovora, Lavrov je naglasio da Rusija ništa ne nameće bliskim prijateljima.

„Bićemo spremni da podržimo bilo koje rešenje koje predloži Srbija’‘, naglasio je šef ruske diplomatije.

Selaković: Hvala Rusiji na podršci, očekujemo Putina ove godine

Selaković je izrazio zahvalnost Rusiji na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i rešavanju pitanja Kosova i Metohije mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta se zalaže i zvanični Beograd.

„Nadamo se da je ovaj susret ne samo prilika za razmenu mišljenja i stavova po za nas važnim pitanjima, već i susret koji će doprineti pripremi i eventualnoj poseti predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u toku ovde godine“, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji sa Lavrovim.

Selaković je istakao da mu je čast da se samo nakon četiri meseca od susreta u Beogradu, danas sastane u Moskvi sa ruskim kolegom, koji je prijatelj Srbije i srpskog naroda.

On je poručio da su upravo ovaj susret na visokom nivou, kao i drugi susreti zvaničnika Srbije i Rusije na najvišem nivou, dobar pokazatelj i svedočanstvo iskrenih, otvorenih, prijateljskih odnosa dve države, koji imaju dugu tradiciju.

Srpski šef diplomatije je zahvalio Lavrovu na nesebičnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, i rešavanju pitanja KiM mirnim, diplomatskim sredstvima, putem dijaloga, za šta je, ističe, Beograd spreman, na čemu radi i na čemu je do sada izgradio i ojačao svoj kredibilitet.

„Informisao sam ministra Lavrova da je danas tačno 2.921 dan od kako je zaključen Briselski sporazum kojim su bile definisane tri obaveze za Beograd i jedna za Prištinu. Beograd je svoje izvršio, Priština svoju jedinu, da formira Zajednicu srpskih opština nije ni počela, niti je sprovodi“, naglasio je Selaković.

On je zahvalio i na podršci Rusije u međunarodnim forumima i organizacijama da se osujete pokušaji Prištine za članstvo.

Selaković je istakao da je za srpsku ekonomiju od značaja ratifikacija sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom, dodajući da je ostalo da još Jermenija ratifikuje dokument, kako bi mogao da počne da se primenjuje.

Selaković je rekao i da je podrške vredna i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje 2020-2026. godine.

Dodao je da se nada da će u međuvremenu, u junu, doći do međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterbrugu što će biti dobra prilika da predstavnici privrede i rukovodstva dve zemlje razgovaraju o tim pitanjima.

Selaković je istakao da polje energetike zavređuje punu pažnju u odnosima Srbije i Rusije, a da se uspešna saradnja ogleda kroz izgradnju Balkanskog toka, koji je kroz Srbiju od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom profunkcionisao 1. januara ove godine.

Pomenuo je i ulaganje Gasproma od 330 miliona dolara u izgradnju pogona za duboku preradu nafte, koji značajno doprinosi uspešnom poslovanju NIS-a.

On je ruskom kolegi zahvalio na toplom bratskom gostoprimstvu i „na spremnosti da otvoreno prijateljski razgovaramo o svim temama od interesa za ono što je suština politike Srbije, a to je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, u Jugoistočnoj Evropi“.

„Srbija tome poklanja ozbiljnu pažnju, a Rusija kao strateški partner i prijatelj nas u tome kontinuirano i principijelno podržava. Iskreno vam hvala na tome“, poručio je Selaković.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

 1. ostrogorski says:

  Nadam se da gospodin Lavrov nije toliko naivan da veruje u priču o bratstvu rukovodstva Srbije prema ruskom narodu. Zapad je 2000-te godine instalirao široku agenturnu mrežu koja koja rukovodi prozapadnim strankama u Srbiji. Sluđeni srpski narod se odrekao vere, nacije, tradicije, kulture, jezika i pisma i, iz žablje perspektive, širom zatvorenih očiju, gleda u šarena vrata Četvftog Rajha. Progutaće jadni narod i članstvo u NA(R) KO PAKLU i kidisaće, zajedno sa Šiptarima, Muslimanima, Šipogorcima, Hrvatima, Bugarima... I ostalim verolomnim istočnoevropskim narodima (Slovenima u ostavci) na Svetorodnu Rusiju ako nas ta, sveta krava, Evropa ne pokolje kad, na svom evropskom putu u pakao, dođemo mečki na rupu. Ne možeš biti Europejac i Srbin a kamoli i brat Rusima. Rusi jesu naša braća ali mi, ovako beslovesni, izgleda, smo njima nebraća.

  • Ivana says:

   Oće Aco i njegovi petokolonaši sluge usraša i šiftara da izdaju po bilo koju cenu.

  • milanm says:

   Kako tko, a da ih ima ima ih. Jajare kupljene tapšanjem po ramenu i nešto škuda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *