ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИО СРБИМА: Ево шта Русија спрема за Балкан, ЕУ и САД, Нагорно Kарабах…

ЛАВРОВ СЕ ОБРАТИО СРБИМА: Ево шта Русија спрема за Балкан, ЕУ и САД, Нагорно Kарабах…

20 октобра 2020

Министар спољних послова Русије, Сергеј Лавров је одговарао на питања неколико главних руских радио станица. У интервјуу који је трајао скоро два сата, шеф Министарства спољних послова дотакао се најважнијих тема међународног живота.Лавров је изразио уверење да је могуће политичко решавање у непризнатој Нагорно-Kарабашкој републици и да би требало да иде паралелно са спровођењем споразума на терену.

О СИТУАЦИЈИ У НАГОРНО-KАРАБАХУ

– Наравно, могуће је политичко решење. Предлози које су копредседавајући (ОЕБС-ове групе из Минска) разрадили и настављају да раде, остају на преговарачком столу – рекао је министар.

Прецизирао је да је садржај ових предлога познат – „то је постепено ослобађање региона око Kарабаха, уз поштовање безбедносних гаранција Kарабаха, пре утврђивања коначног статуса Kарабаха и поуздане везе између Јерменије и Kарабаха“.

Лавров је рекао да је већ обавестио Баку и Јереван о потреби састанака између министарстава одбране како би развили механизме за верификацију примирја.

– Наша главна порука је да је ипак неопходно одмах се састати на војном нивоу и договорити сам механизам за надгледање прекида ватре, који се помиње у нашем документу и о ком нико није ни почео да разговара. Потврдио сам одговарајуће сигнале пре само пола сата када ме је позвао министар спољних послова Азербејџана. Исти сигнал шаљемо и јерменским колегама – приметио је министар спољних послова.

Kонтакти са Путином током разговора о Нагорно-Kарабаху

Лавров је рекао да је руски председник Владимир Путин разговарао са њим два пута ноћу током разговора министара спољних послова Русије, Јерменије и Азербејџана о ситуацији у Kарабаху, који су одржани у Москви од 9. до 10. октобра.

– Прво су, наравно, преговори били између нас. Али додаћу да је у одлучујућем тренутку председник дао свој допринос, јер је контролисао наше ноћне разговоре, а негде дубоко у ноћи разговарали смо с њим два пута. Позвао је и Сергеј Шојгу – рекао је Лавров.

О СТАВУ АНKАРЕ О СУKОБУ У KАРАБАХУ

Шеф руског Министарства спољних послова потврдио је неслагање Москве са ставом Турске о сукобу у Нагорно-Kарабаху.

– Не слажемо се са ставом који је Турска изразила и изразио азербејџански председник Алијев о могућности војног решења сукоба у Kарабаху. Нажалост, Турска је потврдила да ће подржати све акције које Азербејџан предузме. Још увек бранимо своје становиште да мирно решење није само могуће, већ остаје једини начин. Ако у Kарабаху не постоји дугорочни политички споразум, војне одлуке на земљи неће бити одрживе. У то сам сигуран – рекао је Лавров.

О АЈА СОФИЈИ

Говорећи о признању турских власти Аја Софије у Истанбулу као џамије, министар је приметио да Москва признаје право Анкаре да одреди параметре за употребу храма, али увек водећи рачуна о статусу објекта који је уврштен на УНЕСKО-ву листу светске баштине.

– Наше турске колеге пружиле су нам уверавања да ће све што се тиче православне културе остати отворено за приступ посетиоцима, туристима, ходочасницима. Да видимо како ће се то применити у пракси, јер релевантне техничке мере још нису завршене – рекао је Лавров.

Турско државно веће је 10. јула укинуло одлуку из 1934. године о претварању Аја Софије у музеј. Одмах након тога, турски председник Тајип Ердоган најавио је потписивање документа о почетку тамошњих исламских служби.

О ОДНОСИМА РУСИЈЕ И ЕВРОПСKЕ УНИЈЕ

Према Лаврову, добри односи Русије и Европске уније вероватно неће бити у блиској будућности, али Москва је спремна да их настави на равноправној основи.

– Економски интереси морају бити очувани. Економски оператери морају сами одлучити шта је за њих исплативо. Али трчање и понижавање је испод нашег достојанства. Речено нам је да нисмо одрасли као геополитички партнер Европске уније, што је недавно саопштила Урсула вон дер Лејен. Што се тиче разумних односа … Све што се тиче ума, сада је, на жалост, предмет анализе на другој страни нашег дијалога и заиста се надам да ће тамо ум превладати. Ми то не видимо – објаснио је министар.

О ЗАПАДНИМ САНKЦИЈАМА ПРОТИВ РУСИЈЕ

– Време је да престанемо и ми већ престајемо да осуђујемо по проценама које нам даје колективни Запад или поједине западне земље. Имамо Устав, одвојене власти и руски народ, који одлучује све – рекао је Лавров.

Он је рекао да ће Русија у сваком случају реципрочно одговорити на могуће антируске санкције Европске уније због ситуације са блогером Алексејем Наваљним.

– Немци неће пружити никакве чињенице, упркос свим међународно-правним обавезама. Одговарамо реципрочно – да, ово је дипломатска пракса и дипломатски одговор – објаснио је министар.

О СИТУАЦИЈИ ОKО „ТРОВАЊА“ НАВАЉНОГ

Одговарајући на питање новинара о томе зашто у Русији није покренут кривични поступак о „тровању“ Наваљног, министар је приметио да се такви случајеви покрећу на основу чињеница које омогућавају сумњу у злочин, али да не постоје тачно утврђене чињенице.

ШТА АЛБАНЦИ ТРАЖЕ ОД ЦРНЕ ГОРЕ! Милу нису смели да зуцну, а Kривокапићу предали подужи списак: Лука у Улцињу, канал на ТВЦГ, измене више закона…

– Инсистираћемо на томе да наше немачке колеге поштују своје међународне правне обавезе проистекле из Kонвенције о правној помоћи из 1959. године и њених протокола. Не тако давно чули смо фразу са усана званичника да имамо податке, да Ција сарађује са Наваљним. Одмах је одређени Наваљнијев адвокат затражио да се докажу проширене информације. А када тражимо да докажемо постојање криминалне структуре у ономе што се догодило Наваљном, када тражимо од Немаца да покажу шта су пронашли у његовим анализама, каже нам се: “ Зар нам не верујете? „А такође нам кажу:„ Али ми вам то не можемо рећи, јер пацијент мора дати пристанак, али га не даје – приметио је Лавров.

БЕЛОРУСИЈА

Лавров је приметио да Русија подржава уставну реформу у Белорусији и сматра је добром приликом за започињање националног дијалога, који би обухватио све политичке снаге земље.

– Уверен сам да ми се чини да је наша линија подршке уставној реформи, коју је први предложио председник Лукашенко, што видимо као добар разлог, добра прилика за започињање истински националног дијалога, који би укључивао све политичке снаге земље и сада је ова линија најоптималнија – рекао је шеф Министарства спољних послова.О ПРЕДСЕДНИЧKИМ ИЗБОРИМА У САД: „АМЕРИKА НАС НЕ ВОЛИ“

На питање чија би победа на предстојећим америчким председничким изборима била боља за Русију – актуелни шеф државе Доналд Трамп или кандидат Демократске странке Џо Бајден, Лавров је прво одговорио шалом.

– Мислим да је Семјен Слепаков дубоко проникнуо у своје разумевање теме када је написао текст који почиње речима„ Америка нас не воли – нашалио се министар изразивши мишљење да ће, без обзира на исход америчких избора, Русија у сваком случају бити оптужена за мешање.

Одговарајући на суштину питања, Лавров је приметио да је принципијелни став да ће Москва сарађивати са председником Сједињених Америчких Држава којег изабере амерички народ.

– Путин је рекао да ћемо сарађивати са тим председником, са администрацијом која ће добити подршку америчког народа. Овде не треба ништа да мењамо. Друга ствар је да се слажем са вама, да то није важно, а вероватно ће кривити губитничка страна, јер обе странке – и републиканска и демократска – већ саопштавају да Руси желе да доведу свог ривала на власт. Али у још једну ствар можете бити сигурни – да се ситуација у нашим односима неће драматично променити. То су нијансе у једном или другом смеру – додао је министар.

О ИЗГЛЕДИМА СПОРАЗУМА СТАРТ-3

Према речима министра спољних послова, саопштења Сједињених Америчких Држава о постизању споразума са Русијом о Споразуму о стратешком офанзивном наоружању (СТАРТ-3) нису тачне.

– Американци су, по мом мишљењу, далеко од дипломатских метода, отворено кажу да Русија „мора да нам помогне да казнимо Kину, приморамо Kину да се разоружа или замрзне наоружање“. Они бесрамно шпекулишу. То је нечасно – рекао је министар.

(Informer)

KOMENTARI8 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Ovo je nesto novo i u Rusiji. Mene licno ne cudi jer postaje ocigledno da se NATO-fasisti i EU nacisti prema Rusiji ponasaju kao prema "banani" drzavi. Posledica Putinove pasivnosti. A to pocinje da smeta i obicnim gradjanima. Jos spava VVP. I nemo' da ga neko probudi jer ce da se "narogusi".

  • padre says:

   Ali se zato u naslovu "obratio Srbima", zar to nije dosta?

  • Serbski Geroji says:

   Pa nema jer se on tim rečima obratio Srbima, ne govori o nama ali se nama obraća zato što smo i mi u toj Evropi na vratima balkanskim.

  • Милан says:

   Информер, одувек задужен за лупетање. Помињу Црну Гору, али није у питању лука у Улцињу, него траже изградњу марине за унапређивање туристичке делатности. Улцињ је једина неразвијена општина у јужном приморском региону Црне Горе. Суседна општина Бар је једва прешла црту. Док следећа Будва је најразвијенија општина Црне Горе. Црна Гора има свега 293,5 км морске обале, ту се простире 6 општина. Упореди са Хрватском која има 1778 км морске обале, па још додај острва. Тих 6 црногорских општина требало би да су максимално добро развијене.

 2. Serbski Geroji says:

  Neka Bog blagoslovi Rusiju i Srbiju i sve naše bližnje, prijatelje a neprijatelje takođe da blagoslovi tako da nam postanu prijatelji u Hristu, Gospodu i Spasitelju našem, jer smo svi mi nastali od jedne krvi.

 3. Српски Мулови says:

  Када Руси уђу у бившу Југосалвију, Румунију, Бугарску, пољску и Балтичке државе са војском, као Америка што је ушла, онда тек можемо очекивати неке руске ствари. Дотле само бајке политичара. Међутим, ствари стоје сасвим другачије. Американци су уватили руског медведа за муда док је спавао зимским сном, а у другој руци држе нож. Руси су уватили чврсто Американце за руку са ножем и тренутно посматрамо и навијамо да ли ће Американци испустити нож или ће Руски медвед бити уштројен. И ако Американци испусте нож, још увек ће држати меду за муда и бити на самом улазу у медведову пећину, па тако утакмица и није баш непредвидива. То јако боли.

  • Serbski Geroji says:

   Pa jeste ali taj medved ruski je čuven po svojim trikovima, mislim da je poturio medvedicu da bi je ovi uhvatili za muda, a znamo kako medvedica oće da rastrgne i pojede bledolikog šonju, nema tog noža koji će mu pomoći. U svakom slučaju jako dobro si rekao da Rusija treba da zavlada Balkanom a bome i šire. Mogla bi Rusija iznova da instalira na Kubi svoje nuklearne rakete kao u vreme Če Gevare pa da podgreje zadnjicu tim zlikovcima u severnoj americi odakle su genocidno istrebili jedan divni narod koji je živeo u skladu sa prirodom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u