ЛАВРОВ: „Шетња нациста срамота за Европу“

LAVROV: „Šetnja nacista sramota za Evropu“

17 marta 2017

lavrov-4r

Marševi neonacista u Letoniji su sramota za EU i NATO, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na sastanku sa predstavnicima lokalnih neprofitnih organizacija međunarodne orijentacije.

Svake godine u Rigi 16. marta se održava šetnja bivših pripadnika letonske nacističke legije „Vafen SS“ i njihovih pristalica. U događaju, koji izaziva nezadovoljstvo i ogorčenje antifašističkih organizacija širom sveta, obično učestvuje nekoliko stotina ljudi.

– Duboko smo zabrinut zbog pokušaja nekih evropskih zemalja da zažmure na rastuće neonacističke tendencije i sistematski vandalizam na spomenike i grobove iz Drugog svetskog rata. U pozadini žalopojki o pretnjama po liberalne evropske vrednosti, vidimo takozvano ’ćutanje jaganjaca‘ u vezi sa državnom podrškom redovnim marševima neonacista u Letoniji. To je sramota za Evropsku uniju i NATO. Ta akcija, koja, u suštini, odobrava da se vređa sećanja na milione žrtava, ignoriše odluke Nirnberškog suda i rezolucije Generalne skupštine UN o neprihvatljivosti veličanja nacizma – istakao je Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Rusije izjavio je da su brojni slučajevi ograničavanja profesionalnih aktivnosti ruskih novinara alarmantni i izrazio nadu da će strukovna udruženja novinara nastaviti da promovišu visoke standarde novinarstva.

Ruski ministar je rekao da je se na Zapadu vodi namerna kampanja za diskreditovanje Rusije.

– Sa brzim razvojem informacionih i komunikacionih tehnologija, održavanje stabilnosti u globalnim poslovima u velikoj meri zavisi od objektivnog rada mas-medija. Ovome ne doprinosi namerna kampanja za diskreditovanje Rusije koja se trenutno vodi na Zapadu – rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima ruskih neprofitnih organizacija.

Ministar je naglasio da su alarmantni brojni slučajevi koji ograničavaju profesionalne aktivnosti ruskih novinara i izrazio nadu da će strukovna novinarska udruženja nastaviti da promovišu visoke standarde novinarstva.

(rs.sputniknews.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *