ЛАВРОВ ШОKИРАО СВЕТ: Руси спремни да уђу у Нагорно-Kарабах, потребно да се испуни само један услов

ЛАВРОВ ШОKИРАО СВЕТ: Руси спремни да уђу у Нагорно-Kарабах, потребно да се испуни само један услов

14 октобра 2020

Руски војни посматрачи могли би да обезбеђују контролу прекида ватре у Нагорно-Kарабаху, али последњу реч имају стране у сукобу, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

– Тренутно чак ни мировњаци, већ војни посматрачи, то било довољно. Сматрамо да би било сасвим исправно да су тамо наши војни посматрачи, али последњу реч имају стране – рекао је Лавров у интервјуу за руске радио-станице Спутник, Говори Москва и Kомсомољска правда.– Наравно, полазимо од чињенице да ће и Јереван и Баку узети у обзир наше савезничке односе и односе стратешког партнерства – додао је он.

Министар сматра да, уколико у Kарабаху не буде дугорочног политичког споразума, одлуке на терену, које ће се једном постићи војним путем, неће бити одрживе. Он је објаснио да би политичко решавање сукоба у Нагорно-Kарабаху требало да иде паралелно са спровођењем споразума на терену.

Такође је истакао да је политичко решавање ситуације у Нагорно-Kарабаху могуће, али да је за то неопходно обезбедити механизме за контролу прекида ватре.

Kључ за решење проблема

– Наравно, политичко решење је могуће. Предлози које су копредседавајући обрађивали и на којима и даље раде, остају на преговарачком столу. Њихов садржај је већ познат. То је постепено ослобађање региона око Kарабаха, уз истовремено поштовање гаранција безбедности Kарабаха и уз обезбеђивање, пре него што буде одређен коначни статус Kарабаха, поуздане везе између Јерменије и Kарабаха – прецизирао је Лавров.

– Наша главна порука је да је потребно да се одмах одрже састанци на нивоу војске и договоре механизми прекида ватре, о којем се говори у нашем документу и о коме до сада нико није ни почео да расправља. То је сада кључ за одрживи прекид ватре – закључио је Сергеј Лавров.

KOMENTARI3 коментара

 1. Риста says:

  Лавров је докторирао Политичке науке код Хилари Клинтон а докторску дисертацију бранио код Мадлен Олбрајт. "одрживо" нешто је плод Америчких политичких наука. Одрживи мир, одрживо решење и одрживие одлуке су најмодернији израз за ...ристин те мота око плота.

 2. Zorana says:

  Ovu rusku tugu i bedu koju seju svim svojim saveznicima, treba zaboraviti sto pre. Da se pocnemo baviti realnim stanjem na terenu. Koliko god da je mracno, bice nam lakse bez Rusa.

  • persida says:

   Zorana u pravu 100 posto. Jedno je sta mi volimo i sta bismo hteli, a drugo je realnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u