ЛАВРОВ ШОKИРАО СВЕТ: Руси спремни да уђу у Нагорно-Kарабах, потребно да се испуни само један услов

LAVROV ŠOKIRAO SVET: Rusi spremni da uđu u Nagorno-Karabah, potrebno da se ispuni samo jedan uslov

14 oktobra 2020

Ruski vojni posmatrači mogli bi da obezbeđuju kontrolu prekida vatre u Nagorno-Karabahu, ali poslednju reč imaju strane u sukobu, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Trenutno čak ni mirovnjaci, već vojni posmatrači, to bilo dovoljno. Smatramo da bi bilo sasvim ispravno da su tamo naši vojni posmatrači, ali poslednju reč imaju strane – rekao je Lavrov u intervjuu za ruske radio-stanice Sputnik, Govori Moskva i Komsomoljska pravda.– Naravno, polazimo od činjenice da će i Jerevan i Baku uzeti u obzir naše savezničke odnose i odnose strateškog partnerstva – dodao je on.

Ministar smatra da, ukoliko u Karabahu ne bude dugoročnog političkog sporazuma, odluke na terenu, koje će se jednom postići vojnim putem, neće biti održive. On je objasnio da bi političko rešavanje sukoba u Nagorno-Karabahu trebalo da ide paralelno sa sprovođenjem sporazuma na terenu.

Takođe je istakao da je političko rešavanje situacije u Nagorno-Karabahu moguće, ali da je za to neophodno obezbediti mehanizme za kontrolu prekida vatre.

Ključ za rešenje problema

– Naravno, političko rešenje je moguće. Predlozi koje su kopredsedavajući obrađivali i na kojima i dalje rade, ostaju na pregovaračkom stolu. Njihov sadržaj je već poznat. To je postepeno oslobađanje regiona oko Karabaha, uz istovremeno poštovanje garancija bezbednosti Karabaha i uz obezbeđivanje, pre nego što bude određen konačni status Karabaha, pouzdane veze između Jermenije i Karabaha – precizirao je Lavrov.

– Naša glavna poruka je da je potrebno da se odmah održe sastanci na nivou vojske i dogovore mehanizmi prekida vatre, o kojem se govori u našem dokumentu i o kome do sada niko nije ni počeo da raspravlja. To je sada ključ za održivi prekid vatre – zaključio je Sergej Lavrov.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rista says:

  Lavrov je doktorirao Političke nauke kod Hilari Klinton a doktorsku disertaciju branio kod Madlen Olbrajt. "održivo" nešto je plod Američkih političkih nauka. Održivi mir, održivo rešenje i održivie odluke su najmoderniji izraz za ...ristin te mota oko plota.

 2. Zorana says:

  Ovu rusku tugu i bedu koju seju svim svojim saveznicima, treba zaboraviti sto pre. Da se pocnemo baviti realnim stanjem na terenu. Koliko god da je mracno, bice nam lakse bez Rusa.

  • persida says:

   Zorana u pravu 100 posto. Jedno je sta mi volimo i sta bismo hteli, a drugo je realnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *