ЛАВРОВ СТИГАО У АФРИКУ – ПОВРАТАК РУСИЈЕ НА ЦРНИ КОНТИНЕНТ: Запад беспомоћан и бесан!

LAVROV STIGAO U AFRIKU – POVRATAK RUSIJE NA CRNI KONTINENT: Zapad bespomoćan i besan!

6 marta 2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov započeo je petodnevnu turneju po zemljama Afrike, južno od Sahare, a mnogi to tumače kao veliki povratak Rusije na Crni kontinent, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

Period koji se uslovno može nazvati „odlaskom“ ili „odsustvom“ Rusije sa afričkog tla trajao je više od 10 godina, s kraja osamdesetih do početka dvehiljaditih. Međutim, Rusija je 2000. godine napravila novi koncept afričke politike, koji je proizašao iz činjenice da prevazilaženje unipolarnog svetskog poretka zahteva obnavljanje snažnih političkih i ekonomskih veza Rusije sa zemljama Afrike.

U poslednjih 15 godina Kina i SAD su ojačali svoj uticaj na Crnom kontinentu, ali nakon što se Rusija „probudila“ i mnoge ruske privatne i državne kompanije su počele aktivnije da rade u tom delu sveta. U velikoj meri, njihov interes je bio povezan sa razvojem različitih vrsta mineralnih resursa, posebno one vrste strateških sirovina koje su, nakon raspada SSSR-a, bile deficitne u ruskoj industriji. To su mangan, uran, hrom i rude titanijuma, kao i boksit. Takođe, Rusiji su interesantne i afričke rezerve nafte i gasa.

– Poseta Lavrova svedoči o sve većoj pažnji ruske elite prema odnosima sa afričkim kontinentom. Afrika i njen uticaj u svetu rastu: ona se brzo razvija, sve više se integriše u svetsku ekonomiju i politiku i zahteva da bude više zastupljena u svetskim institucijama – kaže za Sputnjik Evgenije Korendjasov, šef Centra za proučavanje rusko-afričkih odnosa i spoljne politike zemalja Afrike Instituta za Afriku Ruske akademije nauka.

Afrika se okreće azijskim zemljama

Ekspert ističe da se trenutno među najuticajnijim državama vodi nova runda borbe za Afriku.

– Vodi se borba za uticaj na tom kontinentu. Međutim, Afrika se okrenula razvoju odnosa sa azijskim zemljama, i upravo oni čine više od trećine ekonomskih veza na afričkom kontinentu. Rusija ima velike interese i velike mogućnosti da proširi svoje prisustvo. Tokom protekle dve decenije preduzeti su mnogi važni koraci – procenjuje se da obim investicija ruskih vodećih kompanija iznosi oko 20 milijardi dolara – navodi Korendjasov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, tokom radne posete Africi, posetiće Angolu, Namibiju, Mozambik, Zimbabve i Etiopiju, gde će se sastati sa najvišim rukovodstvom tih zemalja, sa kojim će razmotriti međunarodnu i regionalnu situaciju, kao i bilateralnu saradnju.

– Afričke zemlje, južno od Sahare, važan su partner Rusije u pogledu trgovine oružjem. Primera radi, trećina oružja koje te zemlje kupuju je – rusko. Afrikanci pokazuju ogromno interesovanje prema njemu, jer je aktuelna borba protiv terorističkih grupa i separatista, a važno je ojačati odbrambeni potencijal. U svakom slučaju, mislim da će Lavrovljeva poseta biti važna faza u kontekstu povratka Rusije u Afriku nakon teškog perioda tranzicije sa socijalističke ekonomije na tržišnu ekonomiju – zaključio je Korendjasov.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Zapad je uvek vršio "posete" crnom kontinentu kada ga je trebao ojaditi i opljačkati! Mogu da primetim,a verujem i mnogi drugi,da je Internet otvorio oči mnogima u svetu,koji nisu bili spoznali KO je i ŠTA je zapad! A Internet je prvenstveno bio sredstvo,i danas je,zapada da "osluškuje i prati"šta narodi misle! Kako se eto neplanirano od Interneta stvorilo "oružje"koje je i protiv zapada! A nisam siguran da su se tome i nadali!

  2. Strahinja says:

    Gde si "Gorane" da pljujes Cara Putina ? Da nisi otisao po sendvic kod onog pajaca iz Rima, u crvenim papucama, sto se klanja satani ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *