ЛАВРОВ СТИГАО У АФРИКУ – ПОВРАТАК РУСИЈЕ НА ЦРНИ КОНТИНЕНТ: Запад беспомоћан и бесан!

ЛАВРОВ СТИГАО У АФРИКУ – ПОВРАТАК РУСИЈЕ НА ЦРНИ КОНТИНЕНТ: Запад беспомоћан и бесан!

6 марта 2018

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров започео је петодневну турнеју по земљама Африке, јужно од Сахаре, а многи то тумаче као велики повратак Русије на Црни континент, пише Оливера Икодиновић за Спутњик.

Период који се условно може назвати „одласком“ или „одсуством“ Русије са афричког тла трајао је више од 10 година, с краја осамдесетих до почетка двехиљадитих. Међутим, Русија је 2000. године направила нови концепт афричке политике, који је произашао из чињенице да превазилажење униполарног светског поретка захтева обнављање снажних политичких и економских веза Русије са земљама Африке.

У последњих 15 година Кина и САД су ојачали свој утицај на Црном континенту, али након што се Русија „пробудила“ и многе руске приватне и државне компаније су почеле активније да раде у том делу света. У великој мери, њихов интерес је био повезан са развојем различитих врста минералних ресурса, посебно оне врсте стратешких сировина које су, након распада СССР-а, биле дефицитне у руској индустрији. То су манган, уран, хром и руде титанијума, као и боксит. Такође, Русији су интересантне и афричке резерве нафте и гаса.

– Посета Лаврова сведочи о све већој пажњи руске елите према односима са афричким континентом. Африка и њен утицај у свету расту: она се брзо развија, све више се интегрише у светску економију и политику и захтева да буде више заступљена у светским институцијама – каже за Спутњик Евгеније Корендјасов, шеф Центра за проучавање руско-афричких односа и спољне политике земаља Африке Института за Африку Руске академије наука.

Африка се окреће азијским земљама

Експерт истиче да се тренутно међу најутицајнијим државама води нова рунда борбе за Африку.

– Води се борба за утицај на том континенту. Међутим, Африка се окренула развоју односа са азијским земљама, и управо они чине више од трећине економских веза на афричком континенту. Русија има велике интересе и велике могућности да прошири своје присуство. Током протекле две деценије предузети су многи важни кораци – процењује се да обим инвестиција руских водећих компанија износи око 20 милијарди долара – наводи Корендјасов.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, током радне посете Африци, посетиће Анголу, Намибију, Мозамбик, Зимбабве и Етиопију, где ће се састати са највишим руководством тих земаља, са којим ће размотрити међународну и регионалну ситуацију, као и билатералну сарадњу.

– Афричке земље, јужно од Сахаре, важан су партнер Русије у погледу трговине оружјем. Примера ради, трећина оружја које те земље купују је – руско. Африканци показују огромно интересовање према њему, јер је актуелна борба против терористичких група и сепаратиста, а важно је ојачати одбрамбени потенцијал. У сваком случају, мислим да ће Лавровљева посета бити важна фаза у контексту повратка Русије у Африку након тешког периода транзиције са социјалистичке економије на тржишну економију – закључио је Корендјасов.

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    Запад је увек вршио "посете" црном континенту када га је требао ојадити и опљачкати! Могу да приметим,а верујем и многи други,да је Интернет отворио очи многима у свету,који нису били спознали КО је и ШТА је запад! А Интернет је првенствено био средство,и данас је,запада да "ослушкује и прати"шта народи мисле! Како се ето непланирано од Интернета створило "оружје"које је и против запада! А нисам сигуран да су се томе и надали!

  2. Strahinja says:

    Gde si "Gorane" da pljujes Cara Putina ? Da nisi otisao po sendvic kod onog pajaca iz Rima, u crvenim papucama, sto se klanja satani ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u