ЛАВРОВ ТВРДИ: Неће бити Трећег светског рата!

LAVROV TVRDI: Neće biti Trećeg svetskog rata!

14 juna 2016

lavrov-xinhua 4646Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da neće biti nikakvog trećeg svetskog rata i da političari užase rata ne smeju dozvoliti.

„Uveren sam da ni odgovorni političari sa Zapada to neće dozvoliti, jer svi u kolektivnoj svesti imamo užase koje su doneli Prvi i Drugi svetski rat. Rusija je pretrpela najveće gubitke u tim ratovima u Evropi, a uzgred, i Kina je imala najveće gubitke za vreme rata u Tihom okeanu protiv japanskog militarizma“ rekao je Lavrov.

U intervjuu Komsomolskoj pravdi, a koji prenosi portal Poligaf, on je istakao da je Ukrajina bila samo povod za zaoštravanje kampanje antiruskih sankcija, jer su se nastojanja da se Rusija zaustavi počela javljati mnogo ranije.

„Od dolaska predsednika Vladimira Putina 2000. godine Rusija želi da bude samostalna i u spoljnim poslovima i u tome kako gradi svoj unutrašnji život, kako kreira i sprovodi ekonomsku politiku. Dakle, čim su to shvatili počeli su da gledaju gde i kakve korake da preduzmu da nas obuzdaju“, dodao je Lavrov.

On kaže da za Rusiju nije aktuelno pitanje kada će biti ukinute antiruske sankcije, jer ih nije ni uvodila, nego koliko efikasno će iskoristiti sadašnju situaciju u interesu sopstvene privrede i razvoja.

„Ekonomska ograničenja koja sad primenjuju protiv nas, doživljavamo kao mogućnost koju treba maksimalno iskoristiti, da bismo ojačali naš sistem bezbednosti u snabdevanju hranom i robom široke potrošnje, tehnološku bezbednost, nastavili diverzifikaciju privrede, spoljnotrgovinskih veza i uspostavili efikasne alternativne finansijske mehanizme i sisteme naplate“, naglasio je Lavrov.

On je napomenuo da Rusija nikada neće odbaciti jugoistok Ukrajine, da ga ne zaboravlja i veoma aktivno ga podržava.

„Naša podrška se ogleda u slanju humanitarne pomoći, rešavanju aktuelnih ekonomskih problema, organizaciji života u tom regionu, pa i onih problema za koje su se Francuska i Nemačka obavezale da će ih reštiti. Te dve zemlje su same obećale da će rešiti problem funkcionisanja bankarskog sistema, ali nisu, iako su se potpisom na to obavezale“, pojasnio je Lavrov.

On je rekao da se Turska mora izviniti i kompenzovati štetu koju je nanela Rusiji u kriminalnoj akciji, koja je ratni zločin.

„I dalje ćemo zahtevati da Tuska prestane da izaziva haos u Iraku, pre svega u odnosu prema Kurdima. Pored očigledno prisutnih neoosmanskih težnji, postoji i ekonomska računica da se tamo pozicionira, prilagodi, nekako učvrsti i čeka kada će početi bitka za Mosul da bi se prigrabila nalazišta. To je plan Turske“, zaključio je Lavrov.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    M:-Eto,ja mislim da ce biti 3.WW.Cak i nastavak,4.WW.

  2. Jovan says:

    Pa Treci Svetski vec uveliko traje i nastavak je Drugog. Drang nach Osten uvek ima isti cilj i uvek istu marsrutu, i uvek prvo pregaze nas Srbe pa idu na Rusiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *