ЛАВРОВ У БАЊАЛУЦИ ЈАСНО И ГЛАСНО ПОРУЧИО: Русија неће дозволити…

LAVROV U BANJALUCI JASNO I GLASNO PORUČIO: Rusija neće dozvoliti…

21 septembra 2018

Rusija podržava dijalog Kosova i Srbije, uz neophodnost poštovanja Rezulucije 1244 Saveta bezbednosti UN, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov se u Banjaluci sastao sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem.Lavrov je, kako se navodi u saopštenju kabineta srpskog šefa diplomatije, ponovio da kosovski Albanci već godinama ne ispunjavaju sporazume sa Srbijom postignute uz posredovanje Evropske unije, uprkos konstruktivnom stavu Beograda, naglasivši da EU mora da utiče na Kosovo.

Dačić je informisao ruskog kolegu o toku dijaloga Beograda i Prištine i ponovio stav Beograda da bez Ruske Federacije ne može biti dugoročnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Dvojica ministara zaključili su da bi uspešno i održivo okončanje dijaloga Beograda i Prištine učvrstilo stabilnost regiona.Šefovi diplomatija Srbije i Rusije Dačić i Lavrov ocenili su da nivo poverenja i visoka dinamika rusko-srpskih kontakata pokazuju da se odnosi dve zemlje kontinuirano i produktivno razvijaju ocenivši da su ti odnosi dostigli nivo strateškog partnerstva.

Lavov je preneo Dačiću da Moskva snažno podržava Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, ravnopravnost tri naroda, kao i ustavne nadležnosti dva entiteta u BiH. On je istakao da je Rusija uvek imala konstruktivnu saradnju s EU i SAD u vezi s pitanjima na Balkanu, i da ne vidi razlog da se tako ne nastavi, a ne da se samo jedna od tih strana meša u rešavanje pitanja u regionu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Deda Micko says:

    Pobegao u Bosnu da ne mora da komentarise rusku sramotu u Siriji. Lavrov je sonja i izdajnik.

    • Miraš says:

      Pronadji materijale o ratovima na B. Istoku i to one detaljnije, a u kojima je učestvovao Izrael pa ćeš možda prestati da pišeš gluposti. Tvoja gorda "pamet" bi već odavno sahranila celu Siriju, a osim toga izazvala bi i svetski rat. Izrael od svog povratka na Bliski Istok uvek tako nastupa da su njegovi interesi iznad svih ostalih država, ali i iznad medjunarodnog prava. Pritom uvek su imali i imaju jaku podršku SAD na vojnom, finansijskom i političkom planu. Ko se seća detalja npr. Šestodnevnog rata iz 1967 godine i na kraju jake podrške američkog predstavnika u UN zna o čemu govorim. Takva država ne može se prevaspitati i ukrotiti odjednom! U celom svetu danas, a posebno gde se vode ratovi, medjunarodno pravo se ni najmanje ne poštuje. E baš će Izrael biti prvi koji će početi da ga ozbiljnije poštuje. Nema šanse.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *