ЛАВРОВ: У Француској смо потегли и питање Косова и БиХ

ЛАВРОВ: У Француској смо потегли и питање Косова и БиХ

12 новембра 2021

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је током разговора са француским министрима спољних послова и одбране у формату „2+2“ било речи и о ситуацији на Балкану, а тачније о Босни и Херцеговини и о Косову.Како је рекао, у последње време Запад покушава да наметне нелегитимна решења, а пре свега када је реч о именовању такозваног новог високог представника, што се и догодило пре неколико месеци.

Према његовим речима, такозвани високи представник је именован уз грубо кршење процедура које су наведене у Дејтонском мировном споразуму и које налажу да је неопходна сагласност сва три конститутивна народа, као и уз грубо кршење процедуре које су неопходне да се та одлука одобри унутар Савета безбедности УН.

„Обратили смо пажњу француским колегама да је то веома ризичан пут које су западне земље изабрале будући да он представља претњу за коегзистенцију Срба, Хрвата и Бошњака у оквирима једне државе“, нагласио је.

Лавров је рекао да су он и његов колега Сергеј Шојгу такође скренули пажњу француским министрима и на питање Косова где ЕУ, која игра улогу посредника у преговорима Београда и Приштине, није у стању да спроведе одлуке које су се доносиле уз њену подршку, а пре свега је реч о Заједници српских општина (ЗСО).

„То је принципијелно питање које омогућава да Срби у том региону очувају свој национални идентитет. Све похвале што је ЕУ уопште успела да осигура такав договор, међутим, то што Брисел не може Приштину да натера да тај договор и имплементира, само по себи довољно говори“, истакао је.

Подсетимо, министри иностраних послова и одбране Русије Сергеј Шојгу и Сергеј Лавров данас су одржали преговоре у формату „2+2“ са својим француским колегама – министрима иностраних послова и одбране Жан-Ив Ле Дриан и Флоренс Парли.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u