Лавров у понашању Црне Горе „види“ издају

Lavrov u ponašanju Crne Gore „vidi“ izdaju

14 decembra 2016

1029684414-lavrov-5

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov indirektno je optužio bivšeg crnogorskog premijera Mila Đukanovića da je prekršio sva obećanja i izdao Rusiju, iako mu zvanična Moskva nije učinila ništa loše. On je za Sputnjik rekao da EU traži od Srbije da se prema Rusiji ponaša na način kako to radi zvanična Podgorica.

Strateški cilj državne politike – članstvo Crne Gore u NATO, mesecima je tema velikih sila Rusije i SAD. Poruke koje se odapinju preko Kremlja i Bele kuće podižu tenzije podno Lovćena i nisu stale ni posle odluke američkog Senata da administracija Donalda Trampa tek narednog meseca treba da stavi pod lupu ratifikaciju protokola o pristupanju Montenegra Alijansi.

Sa druge strane, zamenik pomoćnika ministra odbrane SAD Majkl Karpenter saopštio je u razgovoru sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem da Crna Gora ima veliku podršku američkog Senata kada je u pitanju njeno članstvo u NATO.

– Očekujem da se ratifikacija na dnevnom redu Senata nađe odmah nakon novogodišnjih praznika – kazao je Karpenter.

Govoreći o dešavanjima koja su karakterisala izborni proces, Đukanović je istakao da Crna Gora i u narednom periodu ostaje čvrsto privržena integracijama “bez obzira na brojne izazove koji dolaze kako iz unutrašnjih struktura, tako i od strane spoljnih faktora”.

– Ratifikacija će od strane Vašingtona biti stimulativna za ostale zemlje članice, kako bi se članstvo Crne Gore u Alijansi formalizovalo u prvoj polovini iduće godine, uveren je Đukanović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *