ЛАВРОВ У УН: Данас се одлучује какав ће бити СВЕТСКИ ПОРЕДАК

LAVROV U UN: Danas se odlučuje kakav će biti SVETSKI POREDAK

24 septembra 2022

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov upozorio je na drastičnu degradaciju situacije u oblasti međunarodne bezbednosti. Prema njegovim rečima, danas se odlučuje kakav će biti svetski poredak: sa hegemonom ili pravedni svet bez ucena.

Obraćajući se učesnicima 77. Generalne debate Generalne skupštine UN on je rekao da se „umesto poštenog dijaloga i potrage za kompromisima suočavamo sa dezinformacijama, insceniranim situacijama i provokacijama“.Kurs Zapada podriva poverenje prema međunarodnim institucijama kao organima usaglašavanja interesa, kao i prema međunarodnom pravu kao garanciji pravednosti i zaštite slabih od bezakonja, rekao je on.

„Danas se rešava pitanje budućeg svetskog poretka, to je jasno svakom objektivnom posmatraču. Pitanje je da li će to biti svet sa jednim hegemonom koji sve tera da žive po svojim dobro poznatim ‘pravilima’ od kojih samo on ima korist. Ili će to biti demokratski, pravedan svet, svet bez ucene i zastrašivanja, neonacizma i neokolonijalizma“, poručio je Lavrov.

Rusija je, kako je rekao, čvrsto izabrala drugu opciju i zajedno sa saveznicima, partnerima i istomišljenicima poziva da takav svet i postane stvarnost.

Šef ruske diplomatije kritikovao je postupanje Sjedinjenih Država prema drugim zemljama, ističući da Vašington sa svojim saveznicima želi da zaustavi točak istorije.

On je konstatovao da u prošlost odlazi „unilateralni model svetskog razvoja koji je omogućavao zadovoljavanje interesa Zapada, ‘zlatne milijarde’“.

„Danas stvaranje suverenih država spremnih da se bore za svoje nacionalne interese vodi ka formiranju ravnopravne, socijalno orijentisane i održive multilateralne arhitekture. Ipak, Vašington i vladajuće elite Zapada koje su mu potpuno potčinjene doživljavaju objektivne geopolitičke procese kao pretnju njihovoj dominaciji. SAD i njihovi saveznici žele da zaustave točak istorije. Kada je svojevremeno proglasio pobedu u Hladnom ratu, Vašington je sebe stavio maltene u rang božjeg izaslanika na zemlji koji nema obaveze, nego samo ‘sveta’ prava da radi gde i šta hoće bez ikakve kazne“, rekao je ruski ministar.

Histerija Zapada zbog referenduma

Lavrov je rekao i da je Zapad zahvatila histerija zbog referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ujedinjenju s Rusijom.

Kako je rekao, referendum je samo reakcija građana ovih oblasti na reči ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da Rusi treba da napuste Ukrajinu.

(Sputnjik)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Gagi says:

    Ko TO da odluci i da se dozove pameti, mozda ovi koji su vec poludeli. Nego, da pobedimo i vecno pobodemo granicno kamenje. Za vjek vjekova. Svi drugaciji vekovni kompromisi nas rastavljaju od najrodjenijih i potomstvu donose zlo. HE he, kada bi to moglo, da nema uvek ovih olosa koji vole pare i besplatan zivot.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *