LAVROV: Učlanjenje Ukrajine u NATO je direktan napad na Rusiju

LAVROV: Učlanjenje Ukrajine u NATO je direktan napad na Rusiju

14 maja 2014

lavrov-600-efe_4242Moskva je kategorički protiv učlanjenja Ukrajine u NATO, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za televiziju Blumberg.

„Pokušaji da se Ukrajina uvuče u NATO redove će biti veoma negativni za čitav sistem bezbednosti Evrope i mi smo kategorički protiv toga. I ja nemam šta da krijem u vezi toga“, – objasni je Lavrov i dodao da se to pitanje direktno tiče Rusije.

Ministar je naglasio da svi učesnici konflikta, pa i istok i zapad Ukrajine, moraju zajednički donositi odluke o izlasku iz političke krize.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Ukrajina na ivici građanskog rata, što otežava održavanje slobodnih i fer izbora 25. maja, dodajući da će Rusija o legitimnosti izbora suditi po njihovim rezultatima i da oni ne mogu biti legitimni dok traje nasilje.

„Kada Ukrajinci ubijaju Ukrajince, smatram da je to blizu građanskog rata“, rekao je Lavrov u intervjuu za TV „Blumberg“ i istakao da je „na istoku i jugu Ukrajine rat, pravi rat sa upotrebom teškog oružja“, prenela je agencija AFP.

UKRAJINSKA VOJSKA U NAPADU U DONjECKU KORISTILA HELIKOPTERE UN?

Ujedinjene nacije izrazile su danas zabrinutost jer je ukrajinska vojska “očigledno upotrebila helikoptere sa oznakom UN” u vojnoj operaciji protiv regionalne milicije u Donjecku, što, kako je upozorila svetska organizacija, predstavlja krišenje njenih pravila.

Video snimak sa upotrebljenim UN-ovim vojnim helikopterom Mi-24 pojavio se juče na “LifeNenjs” televiziji, uz reči dopisnika da je letelica korišćena u operaciji ukrajinske vojske u regionu Donjecka, u blizini Kramatorska.

Ta televizija je javila da su najmanje tri borbena helikoptera Mi-24 i jedan transportni Mi-8 sa oznakom UN snimnjeni u tom području.

Na pitanje o upotrebi vojne opreme svetske organizacije u operacijama koje nisu mirovnog karaktera, iz Kancelarije generalnog sekretara UN Ban Kimuna je navedeno da bi takva upotreba značila ugrožavanje pravila UN.

– To je odgovornost Trupa država za pomoć (TCH), koji obezbeđuju Kontigente svoje oprema za mirovne misije (UN), da uklone sve logotipe i obeležja koji nose ime UN, jednom kada takva oprema bude vraćena zemlji ili je prestala da se koristi u službene svrhe UN – rečeno je iz Kancelarija svetske organizacije za Raša tudej.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *