LAVROV: Ukrajina je kao Srbija 1999., a za sve je opet kriv Vašington

LAVROV: Ukrajina je kao Srbija 1999., a za sve je opet kriv Vašington

8 jula 2014

481470_lavrov-ap_fŠef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da situacija u Ukrajini podseća na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. i da odgovornost za krizu snosi Vašington.

„Imamo razloge da verujemo da vodeće evropske zemlje već shvataju svoju odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini. Mi želimo da se i SAD priključi EU u razumevanju te odgovornosti“, rekao je Lavrov.

On je rekao da je sada najvažnije razmišljati o tome kako spasiti ljudske živote i pozvao na hitnu obustavu vatre na istoku Ukrajine.

„U zajedničkom interesu je da se što je pre moguće zaustavi krvoproliće. Nema prostora za bilo kakve zadrške ili izgovore za odlaganje primirje, jer bi to još više ugrozilo mirno, civilno stanovništvo“, rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da bi primirje dovelo do početka mirovnih pregovora u kojima bi „trebalo poštovati prava svih regiona i postaviti političku mapu puta ka rešenju krize“.

Tokom konferencije za novinare tokom dvodnevne posete Sofiji, ruski ministar je rekao da ga dešavanja u Ukrajini podsećaju na Beograd 1999. i početak NATO bombardovanja bez odobrenja SB UN i to suverene države koja nije predstavljala pretnju po članice alijanse.

„Princip suverenosti i nemešanja u unutrašnje stvari u državama imaju važnost vrhunskog prioriteta. Ne postoje suprotstavljene vojno-političke alijanse u Evropi danas, a stvaranje takvih alijansi je kontraproduktivno. Događaji u Ukrajini i oko nje su samo dokaz za tako nešto“, rekao je Lavrov.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *