ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Америка у Европи има оружје за напад на Русију

ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Америка у Европи има оружје за напад на Русију

5 марта 2015

Lavrov 4343635„У Европи још има америчког оружја које може да достигне руске територије, а Русија је смањила свој арсенал за три четвртине“ рекао је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

Једностране акције САД и њихових савезника у сфери против ракетне одбране деструктивно су утицале на стратешку стабилност, подривајући перспективе кретања ка „нуклеарној нули“, казао је Лавров.

– На стратешки паритет данас утиче цео низ фактора. Међу њима су једностране акције САД и њених савезника у сфери ПРО који су већ имали деструктивни утицај на стратешку стабилност, у суштини, подривајући кретања ка ‘нуклеарној нули‘ — ка циљу који, како ја схватам, деле присутни у овој хали“, изјавио је руски министар, говорећи у понедељак у Женеви на Конференцији о разоружању.

– Хтео бих да подсетим да је, у оквиру реализације Председничких иницијатива из 1991-1992. године, Русија свој арсенал таквих средстава (нестратешког нуклеарног наоружања) скратила на три четвртине, пребацила их у категорију ’нераспоређеног‘ и сместила га у централна складишта у оквиру територије своје државе.

То је корак без преседана који је реализован упркос чињеници да у Европи, као и пре, остаје распоређено америчко оперативно нуклеарно оружје, способно да досегне руску територију.

У току је модернизација такве врсте америчког наоружања, при чему неке европске ненуклеарне чланице НАТО-а активно учествују у тзв. ’савременим нуклеарним мисијама – додао је руски министар спољних послова.

(Спутникнеwс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Za Srbiju says:

    Zapad govori jedno, a radi drugo. Napada Rusiju za svoja nedela. Nadam se da je Gospodin Lavrov svestan da niko na zapadu ne čuje njegove reči i da Rusija mora da uloži sve u atomsko naoružanje. Bolje da svet ne postoji uopšte, nego da svetom vlada zapadna "civilizacija" i zapadne "vrednosti".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u