ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Америка у Европи има оружје за напад на Русију

LAVROV UPOZORAVA: Amerika u Evropi ima oružje za napad na Rusiju

5 marta 2015

Lavrov 4343635„U Evropi još ima američkog oružja koje može da dostigne ruske teritorije, a Rusija je smanjila svoj arsenal za tri četvrtine“ rekao je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Jednostrane akcije SAD i njihovih saveznika u sferi protiv raketne odbrane destruktivno su uticale na stratešku stabilnost, podrivajući perspektive kretanja ka „nuklearnoj nuli“, kazao je Lavrov.

– Na strateški paritet danas utiče ceo niz faktora. Među njima su jednostrane akcije SAD i njenih saveznika u sferi PRO koji su već imali destruktivni uticaj na stratešku stabilnost, u suštini, podrivajući kretanja ka ‘nuklearnoj nuli‘ — ka cilju koji, kako ja shvatam, dele prisutni u ovoj hali“, izjavio je ruski ministar, govoreći u ponedeljak u Ženevi na Konferenciji o razoružanju.

– Hteo bih da podsetim da je, u okviru realizacije Predsedničkih inicijativa iz 1991-1992. godine, Rusija svoj arsenal takvih sredstava (nestrateškog nuklearnog naoružanja) skratila na tri četvrtine, prebacila ih u kategoriju ’neraspoređenog‘ i smestila ga u centralna skladišta u okviru teritorije svoje države.

To je korak bez presedana koji je realizovan uprkos činjenici da u Evropi, kao i pre, ostaje raspoređeno američko operativno nuklearno oružje, sposobno da dosegne rusku teritoriju.

U toku je modernizacija takve vrste američkog naoružanja, pri čemu neke evropske nenuklearne članice NATO-a aktivno učestvuju u tzv. ’savremenim nuklearnim misijama – dodao je ruski ministar spoljnih poslova.

(Sputniknews)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Zapad govori jedno, a radi drugo. Napada Rusiju za svoja nedela. Nadam se da je Gospodin Lavrov svestan da niko na zapadu ne čuje njegove reči i da Rusija mora da uloži sve u atomsko naoružanje. Bolje da svet ne postoji uopšte, nego da svetom vlada zapadna "civilizacija" i zapadne "vrednosti".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *