ЛАВРОВ УПОЗОРАВА ДА ЈЕ РАТ СВЕ БЛИЖИ: Нећемо први размештати ракете у Европи, али Америци ћемо одговори истом мером…

LAVROV UPOZORAVA DA JE RAT SVE BLIŽI: Nećemo prvi razmeštati rakete u Evropi, ali Americi ćemo odgovori istom merom…

7 decembra 2019

Rusija neće prva razmeštati naoružanje ni u jednom regionu sveta u kojem nema američkih raketa, već će samo istom merom odgovarati na poteze SAD, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Zapad ne reaguje na predlog o moratorijumu (na razmeštanje raketa), izuzev predsednika Francuske Emanuela Makrona koji je, istina, rekao da je spreman da počne dijalog o toj temi. Polazim od toga da ćemo mi započeti taj dijalog“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s italijanskim kolegom Luiđijem di Majom u Rimu.Ruski ministar je dodao da Moskva neće promeniti stav o tome da ne postavlja prva rakete u Evropi, čak i ako niko ne podrži moratorijum koji je predložila Rusija.

„Ako vidimo da moratorijum nema podršku, stav predsednika Rusije Vladimira Putina će ostati potpuno ovakav kakvog sam ga ja sad potvrdio. Ako bude bilo praktičnih koraka u proizvodnji i razmeštanju raketa, odgovaraćemo istom merom. Ali nećemo biti prvi“, naglasio je Lavrov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je predložio da se uvede moratorijum na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi i drugim regionima. Putin je predlog uputio vodećim zemljama Evrope i Azije, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

Da li će „normandijski samit“ razjasniti namere Kijeva

Govoreći o predstojećem samitu lidera „normandijske četvorke“ (Rusija, Ukrajina, Francuska, Nemačka) 9. decembra u Parizu, Lavrov je naglasio da Rusija očekuje da će na tom sastanku razumeti namere ukrajinskog rukovodstva u vezi s ispunjavanjem odredbi Minskog sporazuma, pošto za sada iz Kijeva stižu protivrečni signali o tome.

„Razgovarali smo o Ukrajini. Imamo zajednički stav: neophodno je potpuno i dosledno ispunjavati Minski sporazum koji je odobren rezolucijom 2202 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Očekujemo da će namere ukrajinskog rukovodstva biti razumljivije tokom predstojećeg samita u ‘normandijskom formatu’, u ponedeljak u Parizu. Važno nam je da razumemo da Kijev ipak planira da radi na ispunjavanju Minskog sporazuma, jer iz ukrajinske prestonice stižu previše protivrečni signali od raznih zvaničnika“, rekao je Lavrov.

Prijatan dijalog, nastavak početkom sledeće godine

Šef italijanske diplomatije Luiđi di Majo je izjavio da je s ruskim kolegom razgovarao o situaciji u Siriji, Libiji i o pitanju sankcija.

„To je bio veoma prijatan dijalog, koji potvrđuje da je Rusija za Italiju najvažniji sagovornik“, rekao je italijanski ministar.

Di Majo je dodao da će rusko-italijanski razgovori u formatu sastanka ministara diplomatije i odbrane biti održan u prvim mesecima naredne godine.

KOMENTARI6 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Ima dogovor ad "pane" sa "zapadnim partnerima" Pa ce bidne "demokratija"... Bre.

  • persida says:

   Jesko Putin sa zapadnim Jesama je bratko. Ke bidne sto je vec bilo, uvek isto, bre.

 2. Vladimir Monomah says:

  Naravno da je blizu, kad neko javno pokaže kofer za nuklearni Armagedon(što je do juče bilo nezamislivo) onda nam se bliži brzinom svetlosti.Nadam se samo da među anglosaksonskim naduvenim ćuranima postoji glas razuma i da su neki od njih svjesni posledica,nezamislivo je da se ponašaju po matricama iz devedestih valjda je neko od njih svjestan toga da se to vreme nikad neće ponoviti

 3. milorad2 says:

  NATO je nagomilao konvencionalne trupe na zapadnim granicama rusije, teško naoružanje i oklop se rasporedjuje sada pod izgovorima vojnih vežbi a u baltiku i severnom moru vrvi od NATO brodova,neki su sami sebe potopili onomad.Odnos je trenuto 3,4:1 u korist NATO,takodje je taktičko nuk.oružje u sastavu nekih jedinica koje su veoma blizu ruskih granica.Mislim da je sasvim jasno kuda to vodi.Rusija će verovatno biti iznenada napadnuta bez objave rata kao i hitler što je uradio.Iznenadjenja za rusku armiju neće biti i kada kažem iznenada mislim na civile u rusiji, u EU i USA.Mislim da bi jedina stvar koja bi morala da se uradi pred napad zapadne osovine bila davanja civilne uzbune i evakuacija gradova.Napad će uslediti i tako i tako jer i u NATO-USA savezu su svesni da njihove nade o iznenadnom napadu na rusku armiju više nemaju nikakvog osnova.Rusi su pod punom borbenom uzbunom neprekidno i dobar deo jedinica je van kasarni i baza skoro STALNO.A ruska mornarica se kreće pod ratnim režimom i takodje nije u lukama uglavnom sem za popunu kratak odmor ili smenu posada.MASA je NESVESNA koliko je situacija opasna ozbiljna i napeta već DVE godine a sada to sve ulazi u kritičnu fazu, jer ove godine će početi MASIVAN rat na bliskom istoku i istočnom sredozemlju.Čeka se samo lepo vreme:)a izrael je PRVI koji će krenuti i to najkasnije već u februaru.Mi će da imamo žurku sa šiptarijom i treba brzo i snažno da ih utucamo što bi moglo da nam kupi još koju godinu MIRA ali mislim da niko neće moći da izbegne globalni rat koji počinje 2020 izgleda.Ja sam mislio da će ovo da bude 2022 ali eto požurili su.Jedina nada je da trampa ne obore ali mislim da kada opoziv NE USPE, tada će početi rat koji će izazvati vazali amerike da bi bajden i ekipa mogli da napadnu politički na trampa i smene ga kao ruskog špijuna.Mada ovo što sam napisao izgleda imbecilno mislim da treba da uzmemo u obzir sve budalaštine koje stižu iz zapadnih vojnih i političkih vrhova u zadnje vreme i biće jaasno da njima u stvari inije više važno pokriće, ide se djonom sada i silom.Usrali su se od kineza i rusa i oni će sad da polude jer nuklearni rat je svakako ludilo, kako god da okreneš.Treba imati na umu da je i DRUGOM sv.ratu trebalo dve godine ratnih dejstava da bi u pravom smislu reči postao SVETSKI 1941.Tako će i sada biti.

  • Miraš says:

   Počeo je proces raspadanja NATO alijanse, a raspad te vojne alijanse je neminovan. To raspadanje će trajati neko vreme, ne znamo tačno koliko dugo. Dok to traje problem je što NATO još uvek ima snagu. Možda je baš dobro što su pokazali "mirka" u vidu ovog koferčeta, čisto da se neko dozove pameti.

 4. Bora says:

  Rata neće biti jer niko nije spreman da preuzme odgovornost za posledice koje će slediti kada tako nešto krene, istina je da će bliski istok ponovo biti aktualan što se tiče ratnih dejstava. Obnavljati stare Firerove mape za napad na Rusiju ponovo neće uspeti, Rusija je u potpunom stanju da modificira i promeni vremenske uslove uz pomoč HARRP sistema još od perioda SSSR-a, koliko se EU narodima izplati da ponovo ginu za tudju teritoriju koju mogu Rusi da promene u ledenu bajku i da onesposobe neprijatelja pred vratima to samo Rusi znaju. Mislim da nema smisla da govorimo da Europljani nisu sposobni da ratuju na -20°C a da za -60°C i ne debatiramo nadalje, sem toga jedinstvo NATO alijanse nije više isto kao 90' godina i da odredjene zemlje EU i ne žele konfrontaciju sa Rusijom jer znaju da je Rusija jedina koja može da obezbedi stabilnost Europe u budučnosti posebno kada se radi o terorizmu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *