LAVROV UPOZORAVA: Rusija neće dozvoliti obnovu fašizma u Evropi

LAVROV UPOZORAVA: Rusija neće dozvoliti obnovu fašizma u Evropi

7 маја 2014

lavrov-600-efe_4242Događaji od 2. maja u Odesi bili su otvorena manifestacija fašizma, ali niko od onih koji su izvršili taj zločin nije uhapšen, istakao je ministar inostranih poslova Rusije na sednici Komiteta ministara Saveta Evrope.

„U Odesi su 2. maja nenaoružane ljude, među kojima su bile i žene, žive spalili u Domu sindikata. Na one koji su pokušavali da se spasu, skakanjem kroz prozor, otvarana je vatra. Iživljavali su se na leševima. Radovali su se njihovom broju. Nisu skrivali da slave pobedu nad Rusima. Postali smo svedoci otvorene manifestacije fašizma“ – kazao je Lavrov.

„Niko od radikalnih nacional-ekstremista koji su izvršili taj strašni zločin nije uhapšen. Vlasti u Kijevu su nemušto izrazile saučešće, proglasile žalost i započele istragu. Međutim, malo ko će se iznenaditi ako tu istragu zataškaju – isto kao što se dogodilo sa snajperskom paljbom u ukrajinskoj prestonici u februaru“ – rekao je ruski ministar.

On je istakao da Zapad, osuđujući tragediju u Odesi, pokušava da ne vidi njene istinske uzroke.

Po njegovim rečima, članovi koalicije iz partije Svoboda „javno aplaudiraju neonacističkom pogromu u Odesi, proglašavaju sve koji govore ruski neprijateljima i okpuatorima, zahtevaju njihovo uništenje“.

„Ta sudbina je bila namenjena i Krimu, ali se njegov višenacionalni narod uz pomoć Rusije izborio za svoju budućnost. Na Zapadu, iako osuđuju tragediju u Odesi, pokušavaju da ne vide njene istinske uzroke, kao što su u svoje vreme ćutali, pa čak i opravdavali kurs još predsednika Viktora Juščenka i njegovih saboraca da legalizuju „baštinu“ Bandere i Šuheviča, njihova zverstva i zlodela pod maskom nekog „novog ukrajinskog patriotizma“ – dodao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da se za svoja prava i bezbednost brinu ne samo Rusi, već i etnički Česi, Mađari i druge nacionalne manjine u Ukrajini.

Po mišljenju Lavrova, sve članice Saveta Evrope treba odlučno da stanu na put aktivnostima ultranacionalista i da odlučno raskrste s dvostrukim aršinima.

„Rusija zajedno sa mnogim drugim zemljama odavno zvoni na uzbunu zbog popuštanja pred pokušajima da se obnovi „tamnobraon kuga“. Svake godine na Generalnoj skupštini UN velika grupa predlagača podnosi rezoluciju s apelom da se ne dopusti glorifikacija nacista i njihovih saučesnika. Većina naših zapadnih partnera dosledno odbija da podrži taj apel, pozivajući se na potrebu da se poštuje sloboda govora. Pod istim izgovorom oni blokiraju donošenje sličnih odluka u OEBS“ – kazao je Lavrov.

„Sada, posle tragedije u Odesi, posle skrnavljenja jevrejskih grobalja od strane fašističke omladine, ne može se više sakrivati iza slobode govora“ – naglasio je Lavrov. – Sve članice Saveta Evrope dužne su da odlučno stanu na put aktivnostima ultranacionalista. Za one koji podstiču ideologiju i fašizam u praksi ne može biti opravdanja, čak i ako su to političari koji se nalaze pod pokroviteljstvom prosvećenih zapadnih demokratija“.

„Vreme je da se odlučno raskrsti s dvostrukim aršinima“ – istakao je šef ruske diplomatije.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u