ЛАВРОВ УПОЗОРАВА: Ускоро почиње нови крвави рат!

LAVROV UPOZORAVA: Uskoro počinje novi krvavi rat!

14 januara 2020

Rusija će nastaviti da ulaže napore u rešavanje situacije u Libiji, potrebno je ohrabrivati sve libijske strane na dogovor, a ne rešavati stvari silom, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na konferenciji za novinare posle razgovora sa kolegom iz Šri Lanke. Lavrov je naglasio da se ekstremisti iz Sirije prebacuju u Libiju.

Ministar je podsetio da su ranije lideri Turske i Rusije pokrenuli inicijativu za prekid vatre u Libiji i da su iz tog razloga u ponedeljak održani međulibijski pregovori.„Nastavićemo napore u tom smeru. Za sada nisu postignuti konačni rezultati“, istakao je Lavrov.

„Sve napore koje sada ulažu i Evropljani, među kojima su Nemci, Francuzi i Italijani, napore koje ulažu susedi Libije – Alžir i Egipat, kao i Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, Katar, Rusija – želimo da ujedinimo i svi radimo u istom pravcu i podstičemo sve libijske strane da dođu do sporazuma, umesto da nastave da rešavaju stvari silom“, precizirao je Lavrov.

On je objasnio da su snage NATO-a 2011. godine bombardovale libijsku državnost, a da posledice te nezakonite „avanture“ svet i, pre svih, sami Libijci još osećaju.

Ruski ministar rekao je da se ekstremisti iz Sirije, iz Idliba, prebacuju u Libiju da bi tamo i dalje „mutili vodu“.

Lavrov je objasnio da oko 90 odsto teritorije Sirije kontroliše legitimna vlada, a da na preostalim žarištima terorističke aktivnosti, pre svega Idlibu, ekstremisti postepeno gube svoje položaje.

„Ali, nažalost, veliki njihov deo prebacuje se u Libiju kako bi nastavio da ‘muti vodu’ u toj zemlji“, istakao je Lavrov.

Konačni dokument na pregovorima u Moskvi u ponedeljak potpisalo je nekoliko strana sukoba u Libiji, osim komandanta Libijske nacionalne armije Halife Haftara koji je zatražio još vremena i napustio Rusiju.

KOMENTARI5 komentara

 1. persida says:

  Lavrov laze kako zine, niko ne radi na tome da bude mir, svi zele rat - profit.

  • Istina says:

   Da da, baš Lavrov a Amerikanci igraju na fer plej? Ajde ne komentariši sa nerealnim komentarima. Rusi bar ne podstiču ratove i ne bombardiraju druge suverene zemlje i ako prodaju oružje prodaju ga u odbrambene namere dok ovi seju i prodavaju izključivo za eliminaciju...

   • Zoran says:

    Pa nema neke bas bitne razliek izmedju Rusije i Amera...slicni su.

    • Alex Ursa says:

     Toliko su slični,da su Ameri stvorili i podržavali ISIS sve vreme,a Rusi ih zbrisali sa karte. Očigledna sličnost.

  • Libija says:

   Je viđena kao nato članica prema agendi 2020. Tako da su Turci kod kuće a Rusi neka vrate svoju zonu uticaja, inače džabe sve, biće samo 9 zona nwo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *