ЛАВРОВ: Упозоравали смо…

LAVROV: Upozoravali smo…

9 aprila 2018

Ruska vojska je više puta upozoravala da se sprema ozbiljna provokacija kako bi Damask bio optužen za upotrebu hemijskog oružja, rekao je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Već smo komentarisali incident, i pre nego što se desio. Naša vojska koja se nalazi u Siriji, na terenu, upozoravala je više puta, isto kao i sirijska vlada, da se sprema ozbiljna provokacija koja ima za cilj da Damask opet bude optužen za upotrebu hemijskog oružja protiv civila – rekao je Lavrov.

Rusija nema ništa protiv istrage o navodnom hemijskom napadu u Siriji, rekao je on i dodao da su ruski vojni stručnjaci već bili na lice mesta i da tamo nisu pronašli tragove hlora niti drugih otrovnih supstanci.

Ruski ministar je na pitanje o mogućem napadu SAD na Siriju odgovorio da Rusija ima obaveze prema Damasku.

– Što se tiče upozorenja koja dolaze iz okruženja predsednika SAD – da Vašington nije isključio intervenciju u Siriji –  naša vojska je već reagovala na to. Mi imamo obaveze prema Siriji. Obaveze zasnovane na dogovoru koji je zaključen sa legalnom i legitimnom vladom Sirije, koja je članica Ujedinjenih nacija“, podsetio je ministar.

On je dodao da se SAD „ponašaju kao da nameravaju još dugo da ostanu tamo“.

Što se tiče umešanosti Izraela u napad na sirijsku avio-bazu, Lavrov smatra da prvo treba ispitati o čemu se tu radi, ali da to samo pokazuje koliko je situacija u Siriji opasna.

– U Siriji se pojavljuju igrači koje niko nigde nije zvao, koji su sami sebe pozvali pod izgovorom uništenja ID-a, borbe protiv terorizma, a zatim su se pojavili i drugi ciljevi: kako objavljeni, tako i oni pažljivo sakriveni – primetio je on.

Kada je u pitanju situacija u Afrinu, ruski ministar smatra da turska vojska treba da vrati taj grad pod kontrolu Damaska nakon završetka operacije „Maslinova grančica“.

KOMENTARI4 komentara

 1. Velika Metla says:

  U redu je upozorili ste ih,oni ne haju za vaša upozorenja,i šta sada? Oni samo silu shvataju i od nje se plaše,a priče su za Skupštine,a na bojnom polju priče ne pomažu! Na bojnom polju si ili pukovnik,ili pokojnik!

  • Batina says:

   valjda su rezultati u Siriji vidljivi. Potpuno je jasno ko je gubitnik, a vidi se I po tome ko se ljuti.

 2. Leonid23 says:

  Interesantna ova tenzija između SAD i Rusije, koja će čini mi se opet pući preko leđa neke države "ni krive ni dužne"!! Nadam se da to neće biti Srbija, šteta bi bilo.

  • goran says:

   Rusi i Ameri su ista ekipa pod vodjstvom cionistickih lidera. U svemu saradjuju i dele profit. Sto ne znaci da nece zaratiti, to je odlicna iluzija sukoba, a i tada ce njihove elite mlatiti pare dok ce se stanovnistvo raspadati od radijacije. Ovim svetom vlada Lucifer, a od njega su jos gori oni koji negiraju istinu i zive u snovima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *