ЛАВРОВ УПОЗОРИО ЗАПАД: Ово је пут ка катастрофи!

LAVROV UPOZORIO ZAPAD: Ovo je put ka katastrofi!

2 decembra 2021

U Evropu se vraća košmarni scenario vojne konfrontacije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– Arhitektura strateške stabilnosti munjevito se urušava, u NATO-u odbijaju da konstruktivno razmotre naše predloge o deeskalaciji napetosti i sprečavanju opasnih incidenata. Naprotiv, vojnu infrastrukturu Alijanse približavaju ruskim granicama… Vraća se užasni scenario vojne konfrontacije – rekao je Lavrov na sednici Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a.Takođe je dodao da se na teritoriji Evrope uskoro mogu pojaviti američke rakete srednjeg dometa.

Lavrov je upozorio da su pokušaji da se susedne zemlje pretvore u odskočnu dasku za konfrontaciju sa Rusijom kao i raspoređivanje NATO snaga u neposrednoj blizini oblasti koje su od strateške važnosti za bezbednost Rusije – kategorički neprihvatljivi.

– Svi govore o eskalaciji napetosti u Evropi, konkretno na granici Rusije i Ukrajine – vi dobro znate naš stav o tome. Kako je rekao predsednik Putin, mi ne želimo nikakve sukobe, ali ako naši partneri iz NATO-a kažu da niko nema pravo da diktira bilo kojoj zemlji koja želi da uđe u NATO da li to ona može uraditi ili ne, mi se onda pozivamo na odredbu međunarodnog prava gde se navodi da svaka zemlja ima pravo da bira načine za osiguravanje svojih legitimnih bezbednosnih interesa. A dalje širenje NATO-a na Istok definitvno će zadirati u osnovne interese naše bezbednosti – istakao je

On je dodao da će Rusija u dijalogu sa Amerikom i njenim saveznicima insistirati na izradi sporazuma koji onemogućavaju bilo kakvo dalje napredovanje NATO-a na Istok i raspoređivanje sistema naoružanja u neposrednoj blizini teritorije Rusije.

– U najskorije vreme ćemo izneti odgovarajuće predloge, računamo da će biti ozbiljno razmotreni, bez izgovora, i mislimo da OEBS može da odigra veoma korisnu ulogu u tome… Došlo je vreme da se prave reči pretvore u dugoročne pravno obavezujuće garancije bezbednosti. To je imperativni uslov kako bi se sprečilo da se sklizne ka konfrontacionom scenariju – rekao je ruski ministar.

Put ka katastrofi

Lavrov smatra da su pokušaji Ukrajine da promeni ključne odredbe Minskih sporazuma – put ka katastrofi.

Na sastanku Saveta ministara spoljnih poslova OEBS-a Lavrov je rekao da bi organizacija trebalo da pošalje jasan signal Kijevu da je neprihvatljivo revidiranje Minskih sporazuma koji nemaju alternativu za rešavanje sukoba.

– Pokušaji izmene tih ključnih odredbi Minskog kompleksa mera su put ka katastrofi – ocenio je ruski ministar.

On je istakao da kriza u Ukrajini neće biti prevaziđena sve dok Kijev bude izbegavao ispunjavanje svojih međunarodno-pravnih obaveza, direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom i davanje posebnog statusa tim teritorijama.

Lavrov je takođe izrazio zabrinutost da bi snabdevanje Kijeva vojnom tehnikom moglo dovesti do sukoba u Donbasu.

KOMENTARI2 komentara

  1. independent says:

    Zar rusima jos uvek nije jasno da se rat želi, hoće, planira i mora dogoditi?Šta god da rusija uradi rat ne moze izbeci.To je neopoziv plan nažalost.Ako ova Nova Godina prodje u miru to ce biti samo Bozija milost.Isto ceka i srbiju koja je opkoljena sa zemljama nato pakta.Milosti nece biti.

    • Ivke says:

      Hmmm ali rusima se ne zuri

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *