ЛАВРОВ: Време је да се укине високи представник у БиХ

LAVROV: Vreme je da se ukine visoki predstavnik u BiH

24 decembra 2021

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne može složiti sa tezom da inicijative srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika predstavljaju pretnju miru.„Ne delim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim“, rekao je Lavrov za sarajevsko Oslobođenje, odgovarajući na pitanje da li je tačno da Rusija favorizuje odnose sa samo jednim delom BiH, odnosno Republikom Srpskom, i da je to podrška snagama koje streme secesionizmu.

Lavrov je ocenio da je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutrašnju političku klimu.

Ruski ministar smatra da je apsolutno neozbiljno dopustiti takvu, kako je rekao, „provokaciju bukvalno uoči ostavke, zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posledice haosa koji je usledio“.

Prema rečima Lavrova, to je još jednom pokazalo da je institucija spoljnog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevaziđena, već se pretvorila u izvor problema.

„Davno je sazrela potreba da se ona likvidira i da se suverena Bosna i Hercegovina oslobodi od preteranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode“, rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija, kao jedna od država koje su garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obavezama i pomno prati razvoj situacije u Bosni i Hercegovini.

„Zabrinuti smo zbog neviđenog pada nivoa međuetničkog dijaloga i poverenja u zemlji tokom celog postkonfliktnog perioda. Prema našem mišljenju, to je vezano za intenziviranje spolja podržanih pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta“, rekao je Lavrov.

Istakao je da je takva politika je izuzetno opasna po stanje u zemlji, regionu i Evropi u celini i da Rusija na to upozorava i partnere unutar Bosne i Hercegovine i spoljne igrače.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *